Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ami Trump orosz kapcsolatainál is kínosabb, azt a golfpályáin kell keresni

Donald Trump a világ egyik legszűkmarkúbb milliárdosa. Fia, Eric Trump sokkal önzetlenebb. Az értékek időnként összecsapnak: az elnök dollárszázezreket irányított át fia gyermekrák-alapítványából vállalati kasszáiba.

forbes_cover_aug_hq

Akár az őszi levelek, úgy szállingóztak szeptemberben a Cadillacek, Ferrarik és Maseratik az Eric Trump Foundation meghívásos golfversenyére, a Trump National Golf Clubba. A recept évről évre ugyanaz, 18 lyukas pálya tökéletesen nyírt gyeppel és tucatnyi Trump-giccsel: Hooters-pincérlányok, szivarosztogatás a klubházbeli vacsora előtt, randizás bátorítva. A tömeget zömmel bennfentes ingatlanosok, családi barátok és C kategóriás celebek alkotják, köztük az egykori baseballjátékos Darryl Strawberry vagy a realityshow-feleség (és csődszélhámos) Teresa Guidice.

A nap igazi sztárja Eric Trump, az elnök másodszülött fia, ma a Trump Organization társfőnöke, aki a memphisi Szent Júdás Gyerekklinika megbízásából már tíz éve a rendezvény házigazdája. Rengeteg jótett fűződik a nevéhez: eddig legalább 11 millió dollárt hozott a kórháznak, zömmel az éves golfversenyekkel, további ötmilliót pedig más szervezetek rendezvényeivel segített összehozni.

Trump floridai golfklubjának ebédlője

Trump floridai golfklubjának ebédlője. Fotó: Trump National Jupiter

 

Mivel ingyen használhatja a családi golfpályát, és a költségek javát adományok fedezik,

a befolyó pénz látszólag teljes egészében a rákos gyerekek támogatására fordítódik. De mégsem ez a helyzet.

Átnézve az Eric Trump-féle alapítvány és más karitatív szervezetek elszámolásait, nyilvánvaló, hogy nem ingyen kapták meg a golfpályát, használatáért keményen fizettek a Trump Organization nevű forprofit szervezet számára. A jótékonysági golfrendezvényekben járatos szakértők szerint a bevallott költségek meghaladják egy egynapos golfverseny észszerűen indokolható költségeit. Továbbá úgy tűnik, hogy a Donald J. Trump Foundation – amelyről már korábban gyanították, hogy inkább csak magával jótékony, és csak a névazonosságot használja ki – az Eric Trump Foundationt kihasználva százezer dollár adományt tett végső soron a Trump Organization bevételévé.

Noha az Eric Trump Foundation adományozóinak azt mondták, hogy pénzüket beteg gyerekek támogatására fordítják, legalább félmillió dollárt más karitatív szervezeteknek adtak tovább.

Utóbbiak többsége a Trump család tagjaihoz vagy érdekeltségi köréhez kapcsolódott, és közülük legalább négy rendezett golfversenyt bérelt Trump-pályán.

Mindezek, úgy tűnik, sértik a szövetségi adószabályokat, illetve az összeférhetetlen foglalkoztatást és az adományozók megtévesztését tiltó állami törvényeket. Súlyosabb kérdések merülnek föl a Trump család belső viszonyaival kapcsolatban és arról, hogy Eric és bátyja, ifjabb Don valóban függetlenek-e az apjuktól. Különösen azért, mert az a személy, aki – két érintett szerint –

kifejezetten utasította a Trump Organizationt, hogy dollárszázezreket számlázzon ki az Eric Trump Foundationnek, nem más volt, mint az Egyesült Államok mai elnöke, Donald Trump.

Trump és a filantrópia

Hogy megértsük az Eric Trump Foundation ügyeit, meg kell ismernünk a Donald J. Trump Foundationt. Az elnök köztudottan sosem juttatott sok pénzt az alapítványának, 2009 és 2014 között például egyetlen fillért sem adott. Kívülállók mindazonáltal adományoztak neki, és lehetővé tették, hogy úgy kétszáz alkalommal adja tovább a pénzüket úgy, mintha az a sajátja volna. E donációk nagy része ugyanakkor Trump üzleti érdekeit is szolgálta.

Eric Trump annak idején másfajta működésre szánta el magát. Elhagyva Georgetownt, elhatározta, hogy a gyermekrákkutatás támogatására fordítja jókora örökölt vagyonát. Miért adja fejét ilyesmire egy olyan fickó, akinek még gyerekei sincsenek?

„Jó kérdés, kérdezték már tőlem máskor is – mondja. – Nem is tudom, azt hiszem, az ártatlanság valahogy mindig meghatott.”

Több kórházat is meglátogatott, és aztán a világ legismertebb gyermekrákközpontja, a Szent Júdás támogatása mellett döntött.

Eric Trump nyilvános jótékonysági szervezetként hozta létre alapítványát, ez a megoldás lehetővé teszi, hogy nagyrészt külső adományozóktól gyűjtsön pénzt. A 2007-ben – ekkor 23 éves volt – megrendezett első Eric Trump-golfverseny 220 ezer dollárt hozott. A tálalás hatásos volt, az ingyengolfpálya, az ajándék javak és szolgáltatások meggyőzték az adományozókat, hogy minden fillér jótékony célra megy. Az alapítványnak 2015-ig nem voltak alkalmazottai, éves költséghányada átlag 13 százalék volt, fele a legtöbb karitatív szervezet működési költségének. Eredetileg héttagú igazgatótanácsában Eric barátai kaptak helyet, az ártalmatlan társaság a versenyek belépőjegyeit segített értékesíteni. Tavaly egyébként a napijegy 3000 dollárba (közel egymillió forint) került, a négyszemélyes VIP-jegy százezerbe.

A rendezvény első négy évében, 2007-től 2010-ig, az adóbevallások alapján ötvenezer dollár körül alakult az összköltség. Nem egészen az a nulla dollár, amire az adományozók talán számítottak, viszont megegyezik azzal az összeggel, amit – tíz adóbevallás alapján – más karitatív szervezetek is fizettek Trump-pályákon megtartott rendezvényekért.

2011-ben valami történt

2011-ben azonban a dolgok fordulatot vettek és a verseny költségei az adóbevallások szerint a többszörösére nőttek. „A korábbi években nem kaptak számlát [a klubtól], a számlák egyszerűen eltűntek” – mondja Ian Gillule, aki 2006 és 2015 között a Trump National Westchester marketingigazgatója volt, és tanúja volt, mit szólt Donald Trump a rendezvény gazdasági ügyeihez. „Mr. Trump kiborult. Kiverte a balhét. »Mi adjuk ezt az egészet, és nincs róla semmi papír? Sehol egy számla?« Tisztára begurult: »Nem érdekel, hogy a fiam vagy akárki, mindenkinek számlázunk!«.

Katrina Kaupp – aki 2010–2011-ben az Eric Trump Foundation igazgatótanácsának dolgozott– is úgy emlékszik, Donald Trump ragaszkodott hozzá, hogy a szervezet ezentúl fizesse ki a költségeit, akkor is, ha Eric nyilvánosan az ellenkezőjét hirdeti. „Állnunk kellett a költségeket – mondja Kaupp. – A szervezet akkorára nőtt, hogy a Trump Organization nem nyelhette be többé ezeket a költségeket.” A Trump Organization elhárította a kifizetésekre vonatkozó részletes kérdéseket.

De úgy látszik, az elnöknek, akinek vagyonát az amerikai Forbes 3,5 milliárd dollárra becsüli, fontosabb a bevétel, mint hogy potyázni hagyja a gyermekrák ellen harcoló fiát.

„Láttam, hogy számláznak Ericnek – jegyzi meg Gillule. – Mondogattam is, nem hiszem el, hogy a papája benyújtja neki a számlát egy jótékonysági rendezvényért. De hát ragaszkodott hozzá.”

Eleinte az extra számlák nem kerültek az Eric Trump Foundationnek semmibe. Nem sokkal a költségek megugrása előtt a Donald J. Trump Foundation százezer dollárt adományozott az Eric Trump Foundationnek, Gillule szerint az ajándék kimondottan a költségnövekedés ellensúlyozására szolgált. Így Eric Trump adományozói ekkor még azt látták, hogy pénzük ugyanúgy a gyerekeket szolgálja, mint az előző években. Valójában azonban ez a manőver inkább hasonlít egy drogkartell pénzmosási akciójára, mint egy „A legjobb karitatív gyakorlatok” kézikönyvből vett példára. Az a százezer dollár, amit a Donald J. Trump Foundation külső adományozóktól kapott (jusson eszünkbe: Donald Trump maga akkoriban nem adott semmit az alapítványának!), Eric Trump alapítványát megjárva végül Donald Trump magáncégeinek kasszájában kötött ki.

Eric golfrendezvényének költségei közben rohamosan nőttek. Az adóbevallások szerint a viszonylag szerény 2012-es 59 ezer dollár után – akkor a rendezvény rekordösszeget, kétmillió dollárt hozott össze –, 2013-ban a bevallott költség 230 ezer dollárra ugrott, 2014-ben elérte a 242 ezer, 215-ben a 322 ezer dollárt (ez az utolsó ismert adat). Ugyanakkor a rendezvény bevétele egyszer sem érte el a 2012-es csúcsot.

A költségek növekedésére nehéz magyarázatot találni. Ne felejtsük el, hogy Eric Trump szerint a rendezvény alapvetően költségmentes. És a golfpálya? „Mindig grátisz” – mondja Eric Trump. És a golfozók? „Túlnyomó többségük ingyen jön.” Az italok? „A bort és a hasonló dolgokat rendszerint adományokból tudjuk beszerezni.” És az esti előadáson fellépő muzsikusok, például Dee Snider a Twisted Sistersből? Vagy a komikus Gilbert Gottfried? „Ingyen lépnek fel.” Valóban, annyi az adományozó szponzor, hogy a meghívón levő logók tömegére egy Nascar-csapat is büszke lehetne.

trumporul22

America first – főleg, ha a számlát is állják. Donald Trump tavaly egy kampányrendezvényen.

Nem tűnik véletlennek, hogy az Eric Trump Foundation látszólag tiszta, hatékony működése éppen ekkor öltött szemlátomás bizantin vonásokat, és szakadtak a nyakába a költségek. Nyilvánvalóan megváltozott az irányítás. 2010-ben, amikor a golfrendezvény gazdasági ügyei fordulatot vettek, távozott a kezdeti, héttagú igazgatótanácsból Eric négy jó barátja. Helyükre végül 14 olyan tag került, akiknek többsége teljesen vagy nagyrészt a Trump Organizationnek köszönhette megélhetését,

az alapítvány de facto a Trump Organization leányvállalata lett.

Az igazgatótanács átalakításáig az Eric Trump Foundation nagyjából azt csinálta, amit az adományozóknak mondott. Eljuttatta a pénzüket a Szent Júdásnak. De 2010 után átirányítottak több mint félmillió dollárt különféle más karitatív szervezetekhez, többnyire a Trump család személyes kedvenceihez, némelyiknek semmi köze se volt a gyermekrákhoz, viszont, mit ad isten, Trump golfpályáinak ügyfelei lettek.

2012-ben az Eric Trump Foundation ötezer dollárt küldött egy fogyatékkal élőknek szolgáltatásokat nyújtó, Abilis nevű karitatív szervezetnek. Ugyanebben az évben Donald Trump unokaöccse, Fred – akinek a fia agykárosodástól szenved – a Trump National Westchesternél rendezte meg az Abilis adománygyűjtő golfversenyét. Az Abilis a következő öt év alatt becslések szerint 240 ezer dollárt fizetett az ingatlanon megrendezett golfversenyekért.

Egy kis karitatív szervezet, a Julie’s Jungel alapítója, Janet McHugh igencsak örült annak az összesen 25 ezer dollárnyi adománynak, amit 2013-ban Eric és Donald Trump alapítványaitól kaptak. Két évvel később a Julie’s Jungel golfversenyt rendezett a Trump National Hudson Valley pályáján. McHugh azt állítja, hogy a helyszín kiválasztása nincs összefüggésben az adományokkal. „Nem kaptuk meg ingyen a pályát – mondja. – Fizettünk érte.”

Az altruizmus mint üzletfejlesztési stratégia nem feltétlenül illegális. De az, hogy a külső adományozók pénzét eltérítik alapvető küldetésétől, és az végső soron annak a családnak a javát szolgálja, amelyik az igazgatóság tagjainak többségét fizeti, legalábbis nem veszi jól ki magát.

Térjünk vissza rá később, mondja Trump fia

2012-ben George Rodrigue művészeti alapítványa kapott egy 25 ezer dolláros csekket az Eric Trump Foundationtől. George Rodrigue – aki azt állítja, hogy híres „kék kutyás” festményei olykor 25 ezer dollárért kelnek el – még abban az évben festett egy Donald Trump-portrét, azzal a céllal, hogy elárverezzék Eric rendezvényén. Egy két évvel később róla készült fényképen ott lóg a kép Eric Trump házában a kanapé fölött. Lehet, hogy Eric vette meg a képet az aukción, vagy később szerezte be. Az is lehet, hogy Rodrigue adott vagy eladott neki egy másolatot. És mit mond Eric az adományról? „Térjünk vissza rá később” – válaszolta a kérdésre, és letette a telefont.

Ebben a történetben alapvetően az a tragikus, hogy az Eric Trump Foundation igazán sok jót is tett.

De tény, hogy Erictől sem idegen a családra jellemző önteltség, osztogatnak nagy fejű Eric Trump-babákat a golfrendezvényeken, és tesz olyan kijelentéseket, amik azt a benyomást keltik, mintha személyesen adná a pénzt, noha adományai az adóbevallások szerint legfeljebb hat számjegyű összeget tesznek ki. (Trump nem mondta meg a Forbesnak, mennyit adott az alapítványának. „Szerintem ez teljesen érdektelen” – mondja, és megint arra hivatkozik, hogy „sosem számláztak” a golfpályák használatáért.) Ugyanakkor a Szent Júdásban 2015-ben átadott új intenzív osztály Eric Trump nevét viseli, és az alapítvány finanszíroz egy, a rák egyik ritka formájával kapcsolatos kutatást. Nehéz elképzelni, hogy a golfverseny hogyan tudott volna eredeti formájában – nagy bevételek, elfogadható költségek – milliókat kiszórni a következő években. A Szent Júdás szerint az Eric Trump Foundation tavaly 2,9 millió dollárt adományozott.

Eric Trump tavaly decemberben bejelentette, hogy abbahagyja a pénzgyűjtést, nemrég pedig átnevezték az alapítványt, Curetivity az új név. A szervezet egyik szóvivője közölte, hogy folytatják a Szent Júdásnak pénzt gyűjtő golfversenyek megrendezését. A májusi versenyt Eric Trump jelenlétében tartották meg a washingtoni Trump National golfpályán.

trump_sapka_maga_1100

 

A cikk teljes verziója az amerikai Forbes 2017. június 29-i számában jelent meg, írta: Dan Alexander.
Fordította: Zsadon Béla

 

Oszd meg!