Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tőzsdére megy a farmernadrágod

Beadta a papírokat a Levi’s farmereket gyártó vállalat a New York-i tőzsdének, egy dúsgazdag amerikai családot tehet még gazdagabbá a részvénykibocsátás.

A Levi’s farmermárkát 1853-ban alapította San Franciscóban a bajor bevándorló Levi Strauss – született Löb Strauß –, hogy a bátyja New York-i textilbizniszét elvigye az ország nyugati partjára. A kaliforniai aranyláz során a strapabíró kék farmeranyagot kifejezetten aranybányászoknak dobták piacra, az azóta eltelt másfél évszázad alatt a világ egyik legismertebb amerikai márkája lett, 50 ezer bolt árulja a Levi’s termékeket 110 országban.

A vállalat most egy új korszakra készül a Forbes.com beszámolója szerint:

a Levi Strauss & Co beadta a szükséges cégpapírokat a felügyeletnek, hogy felvegyék a New York-i tőzsdére.

A Levi Strauss 2018-ban 5,6 milliárd dolláros – több mint 1500 milliárd forintos – árbevételt ért el, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző üzleti évhez képest.

Azt talán már kevesen tudják, hogy a cég alapítása óta családi tulajdonban, Strauss leszármazottjainak kezében van: mivel Straussnak nem voltak gyerekei, a cégét négy unokaöccsére hagyta, így került a Levi’s a Haas családhoz, akik azóta Amerika egyik leggazdagabb dinasztiájává váltak. A Haas család hat tagja összesen a cég 63 százalékát birtokolja, a legnagyobb részvényes 17 százalékkal Mimi L. Haas, a sokáig a céget vezető, már elhunyt Peter Haas özvegye. A cég fennmaradó részén a Haas család körülbelül 200 különböző rokona, valamint a család jótékonysági alapítványai osztozkodnak.

A CNBC szerint a tőzsdére lépés még 2019 első negyedében megtörténhet, és 600-800 millió dollárnyi tőkeemelést várnak tőle 5 milliárd dolláros (1400 milliárd forintos) cégértékelés mellett.

Oszd meg!