Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Mike Nguyen // Unsplash

Tovább pezseg az ingatlanpiac – Mennyi idő alatt lehet eladni egy lakást?

Nem bír leállni az áremelkedés ingatlanfronton: nemcsak a fővárosban, de a vidéki nagyvárosokban is növekednek a négyzetméterárak, ám a piac így is pezseg.

Az Ingatlan.com több mint 10 ezer magánszemély hirdetése alapján készített negyedéves elemzést, melyből kiderül, hogy az év eleji lendület továbbra sem csillapodik.

Budapest megállíthatatlan

A fővárosban a használt családi házak és lakások átlagos négyzetméterára 541 ezer forint volt március utolsó hetében, mely éves összevetésben 19 százalékos drágulást jelent.

Egy év alatt a lakások kínálati átlagára 20 százalékkal (577 ezer forintra), a házaké pedig 12 százalékkal (382 ezer forintra) nőtt négyzetméterenként.

A drágulást jól szemlélteti, hogy idén március végén a magánszemélyek által kínált, 30 milliónál olcsóbb lakások aránya 48 százalékra esett vissza a tavalyi 63 százalékról.

Az elemzés szerint az V. kerület a legdrágább a maga átlagos 926 ezer forintos négyzetméterárával, ami 8 százalékos emelkedést jelent. A legolcsóbb a XXIII. kerület, ahol 360 ezer forint az átlagos négyzetméterár, míg a legnépszerűbb városrészek közé sorolt XIII. kerületben ez 622 ezer forintot, a XI. kerületben pedig  648 ezer forintot jelent.

A vidék is drágul

Az ingatlanárak a vidéki nagyvárosokban is szépen gyarapodnak, de az országrészek még mindig jelentős eltéréseket mutatnak.

Győrben az átlagos négyzetméterár 10 százalékkal 321 ezerre nőtt, de szintén költségesnek mondható Kecskemét, Veszprém és Székesfehérvár is: ezekben a városokban átlagosan 306, 329 és 322 ezer forintot kérnek el egy négyzetméterért.

A drágulás csak serkenti a piacot

Az áremelkedés ellenére jelentősen, 96 napról 82 napra csökken a nagyvárosokban található téglalakások értékesítési ideje, míg a panellakásokat két héttel hamarabb, átlagosan 68 nap helyett 54 nap alatt lehet eladni. Budapesten inkább a házak értékesítése gyorsult fel: eladásuk átlagosan 157 nap helyett már csak 142 napig tart.

A fővárosban leginkább a panellakások kelendőek: ezek átlagos értékesítési ideje 58 napról 54-re csökkent, viszont a téglalakások eladása 90 napról 95-re nőtt.

fotó: Mike Nguyen // Unsplash

Kastély vs. garzon – Mire elég 20 millió az ingatlanpiacon?

Oszd meg!