Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: chuttersnap // Unsplash

Kastély vs. garzon – Mire elég 20 millió az ingatlanpiacon?

Nagyon nem mindegy, hogy hol vásárolunk lakást, a főváros egyes kerületeiben például milliókban mérhetőek az árak közötti különbségek.

A Duna House az elmúlt fél év valós ingatlantranzakciós adataiból kiszámította, hogy az egyes településeken és fővárosi kerületekben mekkora méretű ingatan vásárolható 20 millió forintból. A mérés során azt vizsgálták, hogy az elmúlt hat hónapban hogyan alakult a lakások és az házak átlagos négyzetméterára, majd ezek alapján megkapták, hogy a kapott összegekből mekkora alapterületű ingatlant lehet vásárolni.

 Budapest, a szélsőséges

 A főváros értékei kiemelkedőek.

20 millió forintból a fővárosi átlagértékek alapján csupán 39 négyzetméteres lakás, vagy 58 négyzetméteres ház vásárolható.

A Duna House elemzési vezetője, Benedikt Károly szerint azonban ez nem általános adat, az egyes kerületek közti különbségek jelentősek. Az V. kerületben ennyi pénzből csak egy 23 négyzetméteres lakásra futja, míg a XX. kerületben ez már egy 80 négyzetméteres házra is elég.

 Miskolc a legolcsóbb, Székesfehérvár a legdrágább

 A megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható a legnagyobb lakás,

20 millióból akár egy 132 négyzetméteres ingatlant is vehetünk. Jó mélyre kell nyúlni a zsebbe viszont Székesfehérváron, ahol a legkisebb lakást vásárolhatjuk az említett összegből.

A pénzből átlagosan 68 négyzetméteres ingatlant vásárolhatunk, ami több mint másfélszerese a fővárosi értékeknek. Kecskeméten, Veszprémben és Debrecenben körülbelül hasonló árakkal kell kalkulálni.

Házak esetében már jelentősen kisebb a különbség Budapest és a drágább vidéki városok között. Velencén 10, míg Siófokon 17 négyzetméterrel nagyobb ház is elérhető, mint a fővárosban. A másik végletet Dombóvár jelenti, ahol akár 200 négyzetméter területű ingatlant is megszerezhetünk 20 millió forintért.

 fotó: chuttersnap // Unsplash

Oszd meg!