Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tovább nyújtja a veszélyhelyzetet a kormány egészen őszig

A különleges jogi felhatalmazással érvényben maradnak az eddig hozott rendeletek. Szeptember végéig maradhat a veszélyhelyzet, de hamarosan nyithat is az ország. 

Május 23-án járna le a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek február végén 90 nappal meghosszabbított hatálya, de a kormány által kedd este benyújtott törvényjavaslat azt őszig meghosszabbítaná. A pontos időpont, hacsak a kormány közben nem gondolja meg magát, a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. nap – írja a Magyar Narancs

A veszélyhelyzet lényege, hogy ilyenkor rendkívüli jogrend lép életbe, erre elviekben azért van szükség, hogy a kormány gyorsan tudjon döntéseket hozni és végrehajtatni, ennek keretében a speciális jogi felhatalmazás lehetőséget ad arra, hogy határozott ideig érvényben lévő rendeletekkel kormányozzon a kabinet. A veszélyhelyzet alatt kiadott rendeletek – amelyek eltérhetnek a hatályban lévő törvényektől – alap esetben csak 15 napig lehetnének érvényben, azonban a kormány által benyújtott, majd a kormánypártok által korábban megszavazott módosítás értelmében az ezen időszak alatt hozott rendelkezések egészen a veszélyhelyzet fennállásáig érvényben maradhatnak. 

Veszélyhelyzet van, de nyitnánk is már 

Ilyen intézkedés, például, a hitelmoratórium, de a veszélyhelyzet ad arra is lehetőséget, hogy a járványügyi adatok alapján döntsenek az óvodák, iskolák bezárásáról, újranyitásáról is. Az ezen időszak alatt hozott döntések esetében meg kell indokolni, miért szükséges azt meglépni, de a kormány számára így is igen széles felhatalmazást ad a rendeletalkotás. 

A veszélyhelyzet ugyan jogi kategória is, de ahhoz, hogy ezzel a kormány élni tudjon, szükség van egy valamire: valós veszélyhelyzetre.

A mostani meghosszabbítás indoklásában azt írják, ugyan az oltási program jól halad (világviszonylatban is jól áll Magyarország), a vírus újabb variánsai miatt a járványhelyzet továbbra is megköveteli, hogy a kormány gyorsan tudja átvinni a döntéseit, a fokozott védekezés továbbra is szükséges. 

Mindeközben kormánytagok már a héten is arról beszéltek, a 4 millió beoltott elérése után a kormány bejelenthet egy nagyobb nyitást, ezzel párhuzamosan előjogokat kaphatnak az oltási igazolvánnyal már rendelkezők, bár ennek részleteiről még nem hoztak döntést. 

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."