Fotó: Fotó: Nagy Gábor
rövid hír

Tovább nyújtja a veszélyhelyzetet a kormány egészen őszig

Forbes
2021. április 21. 2 perc olvasás

A különleges jogi felhatalmazással érvényben maradnak az eddig hozott rendeletek. Szeptember végéig maradhat a veszélyhelyzet, de hamarosan nyithat is az ország. 

Május 23-án járna le a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek február végén 90 nappal meghosszabbított hatálya, de a kormány által kedd este benyújtott törvényjavaslat azt őszig meghosszabbítaná. A pontos időpont, hacsak a kormány közben nem gondolja meg magát, a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. nap – írja a Magyar Narancs

A veszélyhelyzet lényege, hogy ilyenkor rendkívüli jogrend lép életbe, erre elviekben azért van szükség, hogy a kormány gyorsan tudjon döntéseket hozni és végrehajtatni, ennek keretében a speciális jogi felhatalmazás lehetőséget ad arra, hogy határozott ideig érvényben lévő rendeletekkel kormányozzon a kabinet. A veszélyhelyzet alatt kiadott rendeletek – amelyek eltérhetnek a hatályban lévő törvényektől – alap esetben csak 15 napig lehetnének érvényben, azonban a kormány által benyújtott, majd a kormánypártok által korábban megszavazott módosítás értelmében az ezen időszak alatt hozott rendelkezések egészen a veszélyhelyzet fennállásáig érvényben maradhatnak. 

Veszélyhelyzet van, de nyitnánk is már 

Ilyen intézkedés, például, a hitelmoratórium, de a veszélyhelyzet ad arra is lehetőséget, hogy a járványügyi adatok alapján döntsenek az óvodák, iskolák bezárásáról, újranyitásáról is. Az ezen időszak alatt hozott döntések esetében meg kell indokolni, miért szükséges azt meglépni, de a kormány számára így is igen széles felhatalmazást ad a rendeletalkotás. 

A veszélyhelyzet ugyan jogi kategória is, de ahhoz, hogy ezzel a kormány élni tudjon, szükség van egy valamire: valós veszélyhelyzetre.

A mostani meghosszabbítás indoklásában azt írják, ugyan az oltási program jól halad (világviszonylatban is jól áll Magyarország), a vírus újabb variánsai miatt a járványhelyzet továbbra is megköveteli, hogy a kormány gyorsan tudja átvinni a döntéseit, a fokozott védekezés továbbra is szükséges. 

Mindeközben kormánytagok már a héten is arról beszéltek, a 4 millió beoltott elérése után a kormány bejelenthet egy nagyobb nyitást, ezzel párhuzamosan előjogokat kaphatnak az oltási igazolvánnyal már rendelkezők, bár ennek részleteiről még nem hoztak döntést.