Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tovább bővíti krízisfunkcióit a Facebook

A katasztrófák túlélőinek az alapvető egészségügyi szolgáltatások és szállások elérhetőségét is mutatja a rendszer.

Három éve indította el a Facebook azt a szolgáltatását, ami a természeti katasztrófa (vagy terrortámadás) súlytotta helyeken élő embereknek segített tudatni az ismerőseikkel, hogy jól vannak – ez volt a Safety Check.

A szolgáltatást azóta számtalanszor használták már, a cég pedig szerdán újabb funkciókat tett elérhetővé, ez a a Community Help nevet kapta. A lényege, hogy a katasztrófa után segít az embereknek szállást, elsősegélyhelyet és egyéb ellátást találni.

safetycheck

 

A rendszerrel alapesetben könnyű lenne visszaélni, ezért úgy fejlesztették ki, hogy például az nem ajánlhat fel ilyen szolgáltatást, aki csak a katasztrófa bekövetkezte után hozta létre a profilját. A rendszer alapból kiemeli, ha felajánlóval van közös ismerősünk, így még biztosabbra lehet menni.

A Facebook a funkció tökéletesítéséhez katasztrófákat átélt emberekkel és civil szervezetekkel is felvette a kapcsolatot, hogy valóban a szükséges és ilyenkor fontos szolgáltatásokat tudják megjeleníteni – az alapötletet egyébként a Fort McCurray-ben tomboló tűz alatt létrehozott csoportok adták, a közösségi oldalon – jobb híján – egy csoporton belül kerestek szállást és posztoltak felajánlásokat az emberek.

Az új szolgáltatás először Amerikában, Ausztráliában, Kanadában, Új-Zéladon, Indiában és Szaúd-Arábiában lesz elérhető, majd ezután terjesztik ki globálisan.

 

Oszd meg!