Jametlene Reskp / Unsplash
rövid hír

Újabb nagy múltú óriáscég döntött a feldarabolás mellett

Forbes
2021. november 12. 2 perc olvasás

Új utakon folytatja az 1875-ben alapított Toshiba, 3 különálló cégre osztják fel a nagy múltú japán vállalatot.

A General Electric (GE) után a Toshiba is több cégre oszlik fel, írja a BBC: a japán óriás a héten publikálta az erre vonatkozó ütemtervét.

Akárcsak a GE, a Toshiba is három különálló cégként folytatja tovább, ezek az infrastruktúra, a félvezetők és az eszközgyártás területein működnek majd.

Az újraszerveződés lezárulása 2023 második felére várható.

A cég feldarabolásának célja, hogy nőjön a Toshiba különböző üzletágainak tőzsdei értéke, egyes elemzők szerint azonban kérdéses, hogy mennyire tekinthető sikeresnek ez az ütemezés.

Atul Goyal, a Jeffries befektetési bank egyik elemzője szerint a Toshiba jó irányba halad a mostani döntéssel, de a folyamat túl lassú, ő úgy látja, szerencsésebb lett volna a 3-6 hónapos lefutási idő. „2023 még nagyon messze van, nem tudhatjuk, mennyi változás fog történni addig”, mondja.

Az 1875-ben alapított Toshiba japán egyik legrégebbi és legnagyobb cége, atomerőművektől kezdve az otthoni elektronikai berendezésekig rengeteg területen jelen van.

A cég a 2015-ös könyvelési botrány óta van nyomás alatt, az elmúlt években a részvényesek egyre nagyobb nyomást helyeztek rá, hogy változtasson a jelenlegi struktúráján. 2015-ben a Toshiba teljes vezérkara lemondott, miután egy független vizsgálat kiderítette, hogy éveken át kozmetikázták a számokat, hogy a vonzóbb legyen a befektetők körében.

Fotó: Jametlene Reskp / Unsplash