rövid hír

Elriaszthatja a nagyvállalatokat az LMBT+ emberek megkülönböztetése

Forbes
2021. június 14. 3 perc olvasás

A Nyitottak vagyunk és az Open for business nevű szervezetek szerint  káros hatással van a munkavállalókra és ellentétes a magyarországi vállalkozások üzleti érdekeivel az LMBT+ emberek megkülönböztetése.

A köznyelvben pedofiltörvénynek nevezett törvénymódosításról kedden szavazhat a parlament. Az Open for business és a Nyitottak vagyunk ezért szeretne szempontokat adni a döntéshozatalhoz.

A Forbes.hu-nak eljuttatott közleményük szerint a magyar vállalkozások 63 százaléka aktívan elkötelezett a munkahelyi sokszínűség és elfogadás mellett, mert tudják, hogy a nyitott munkahelyen dolgozók jobban érzik magukat, és a sokszínűség és az elfogadás üzleti szempontból is előnyös. Az LMBT+ embereket és más kisebbségeket kizáró politikák ezzel szemben a bizonyítékok alapján

nemcsak az emberekre vannak negatív hatással, hanem az üzleti teljesítményre és az ország gazdasági versenyképességére is.

Olyan vállalkozások szövetségeként, amelyek között mind multinacionális, mind magyar cégek szerepelnek, alapvető fontosságúnak tartjuk felhívni a figyelmet a sokszínűség és az elfogadás gazdasági és üzleti szempontjaira Magyarországon.

A magyar vállalkozások 63 százaléka elkötelezett a munkahelyi sokszínűség mellett. Fotó: Annie Spratt / Unsplash

A munkahelyi sokszínűség és elfogadás értékét alapos elemzések vázolják fel. Empirikus bizonyítékok igazolják, milyen üzleti előnyökkel jár a sokszínűségbe befektetni:

  • A vállalkozások könnyebben vonzanak be és tartanak meg tehetséges munkavállalókat, különösen a jelentős értéket képviselő, komoly szakértelmet igénylő szektorokban.
  • A munkavállalók termelékenysége növekszik, mivel elkötelezettebbek a munkájuk iránt, jobbak a munkahelyi kapcsolatok és hatékonyabb a munkahelyi csapatok együttműködése.
  • Magasabb szintű az innováció és a kreativitás, amelyek alapvető jelentőségű versenyelőnyt biztosítanak.
  • Könnyebb globális piacokról bevételt szerezni, különösen a helyi középvállalkozások számára.

A Magyarországon működő multinacionális vállalatok számára a törvényjavaslat megszavazása két további nehézséget okozna.

  • A multinacionális vállalkozások pontosan tudják, hogy sikerük titka a sokszínű, befogadó kultúra, amelyet minden működési helyükön megteremtenek. Mivel ez a törvény korlátozná őket ebben, Magyarország kevésbé vonzó célponttá válna számukra.

  • A multinacionális cégek számára alapvető fontosságú a globális mobilitás, illetve az, hogy különböző kulturális környezetekben tudjanak működni; ennek a törvénynek a hatályba lépése rontaná Magyarország hírnevét nemzetközi munkavállalói bázisukban, így nehezebben tudnának kiemelkedő tehetségeket Magyarországra vonzani. Magyarországnak már most kezd olyan híre lenni, hogy nem nyitott a sokszínűség felé –

például az OECD egyik friss kutatása szerint Magyarország az utolsó helyen szerepel azoknak az országoknak a listáján, ahol „kisebbségként jó élni”.

A Nyitottak vagyunk egy nonprofit szervezet, amelyet a Prezi, az espell és a Google alapított. Jelenleg 1100 tagja van: magyarországi székhelyű foglalkoztatók, nagy nemzetközi vállalatok, magyar kis- és középvállalkozások, illetve szervezetek, amelyek a nyitottságot alapértéknek tekintik.

Az Open for business az LMBT+-inklúzió iránt elkötelezett vezető globális vállalatok koalíciója, globális partnerei közé többek között olyan nagyvállalatok tartoznak, mint az EY, a Google, a Facebook, a Deloitte, a Deutsche Bank vagy az American Express, az IBM, az Ikea, ileltve a Tesco.