Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Történelmi pillanat! Idegen bolygón hajtott végre repülést az emberiség

Sosem hajtott végre irányított repülést egy jármű idegen bolygón – egészen idáig.

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA – már önmagában történelminek számító – Perseverance programján belül, a kezdeti nehézségek után felszállt a Marsra két hónapja érkező Ingenuity magyar idő szerint reggel fél 10 és 10 óra között. Az űrhajózási hivatal a Wright fivérek teljesítményéhez hasonlítja a történelmi eredményt, a mini drón forradalmasíthatja az űrkutatást. 

A 85 millió dollárból fejlesztett, alig több, mint másfél kilós Ingenuity (Találékonyság) magyar idő szerint április 19-én szállt fel a bolygón. Az ikerrotoros helikopter még februárban érkezett az égitestre, a Perserverance marsjáró szállította – a drónt április 3-án eresztette le. A hordozótól való elválás után indult meg a helikopter tesztelése a kaliforniai NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) irányításával: a laboratóriumi csapatnak 31 (földi) napja van az Ingenuity tesztelésére, a mai első sikeres felszállás után május elejéig fognak több rövid repülést kezdeményezni. 

Műszaki hibába botlottak

Az április eleji elválás ígéretesnek tűnt: az első napokban a NASA megkönnyebbülten nyugtázta, hogy a helikopter bonyolult (és méregdrága) létfontosságú hőszigetelő és fűtőbrendezése működik. A drón ugyanis csak saját, napelemes energiaellátására támaszkodhat az akár mínusz 90 Celsius-fokra süllyedő, szélsőséges marsi időjárás kivédésére: az elektromos alkatrészeit a fagyástól és megrepedéstől is meg kell óvnia. 

„Nagy győzelem ez a csapatnak. – nyilatkozta a hónap elején MiMi Aung, a JPL Ingenuity projektjének vezetője. – Izgatottan folytatjuk az Ingenuity tesztrepülésének előkészületeit.” 

Kirepül a fészekből – az Ingenuity elválik a Perserverance-től. Fotó: NASA

A kezdeti, reményteljes start után azonban hamar problémába ütközött a NASA: a rotorok nagysebességű tesztjében hiba lépett fel,

ezért az első, április 8-ra tervezett tesztrepülést végül a NASA nem hajtotta végre. 

A drón továbbra is küldött adatokat, a JPL pedig két megoldási alternatívával is próbálkozott az Ingenuity-n és a földi prototípusain is. A hiba szoftveresnek bizonyult, a csapat pedig április 16-án – Wilbur Wright, az idősebb Wright-testvér születésének 154. évfordulóján – sikeresen elvégezte a nagysebességű rotortesztet, majd a repülési műveletsorozat parancsainak kiegészítésével megbizonyosodott arról, hogy az Ingenuity 

az esetek 85 százalékában képes lesz repülési üzemmódba kapcsolni, így az eredeti felszállási terv után 11 nappal zöldlámpát kapott az újabb tesztrepülés.

Magyarok, akik munka mellett keresnek vizet a Holdon a NASA-val

Kis repülés egy drónnak, hatalmas szárnyalás az űrkutatásnak

Mindössze harminc másodpercre szökkent három méteres magasságba az Ingenuity, a többi tesztrepülésen már több száz méterre is felemelkedhet. A jelentőssége azonban ennél jóval nagyobb: a NASA és a tudományos körök a Wright fivérek közel 120 évvel ezelőtti földi repüléséhez hasonlítják a kis drón sikerét.

Az Ingenuity a Wright-repülő, a Kitty Hawk egy vászondarabját is megkapta, ezzel nyomatékosította a NASA a történelmi hasonlóságot.

Itt már repül. Szárnybontogatását a Marson a Perserverance, a Földön pedig a NASA streamjén keresztül bárki követhette. Fotó: NASA

A drón felemelkedésével beköszönt a marsi repülés kora: az Ingenuity-t követő hasonló helikopterek alkalmasak lesznek arra, hogy a marsi krátereket, sziklafalakat, barlangokat feltérképezzék az emberiségnek, felderítőként szállítva akár kisebb tudományos műszereket is.

Borítókép: NASA


Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.