Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Perseverance Marson végrehajtott landolását ünneplik a NASA irányítótermében. (2021. február 19., NASA)

Mars: kockázatos akció, történelmi siker

Sikeresen landolt a Marson a Perseverance (Kitartás) marsjáró csütörtök késő este. Kockázatos akciót hajtott végre a NASA, történelmi siker lett a vége. 

A tavaly július 30-án útjára indított marsjáró egy kockázatos ejtőernyős leszállást követően a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy ősi folyó deltatorkolatánál.  

Mint az MTI írja, az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt.

Landolás élőben - közvetítés a New York-i Times Square-en. Fotó: NASA

Landolás élőben – közvetítés a New York-i Times Square-en. Fotó: NASA

Magyarok a Holdon

A NASA a Holdt sem engedte el, a Trump-adminisztráció célul tűzte ki, hogy embert küld az égitestre, a projekt egyelőre nem akadt meg. A héten jelent meg interjúnk a magyar tudóscsapat vezetőjével, Pacher Tiborral, aki a Puli Space Projecttel segíti az amerikaiak munkáját: egyik robotjuk, például, vizet fog keresni a Hold felszínén. 

Magyarok, akik munka mellett keresnek vizet a Holdon a NASA-val

Oszd meg!