Válság? Hol?

  „Újra 36 óráznunk kell” – mondja Novotni Anna, a Hajdu alelnöke. Először fordul elő, hogy címlapsztorink alanya arról beszél, hogy mi történt már meg náluk (és nem arról, hogy adott […]

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

Bővebben

Damien Tupinier / Unsplash

Több tízezer méh segítségével tesztel számítógépes algoritmusokat az ABB – az irodaépület tetején

Az irodaépületek tetejét sok mindenre fel lehet használni, az ABB lengyelországi kutatóközpontja számítógépes algoritmusokat tesztel, méghozzá több tízezer méh segítségével.

Az ABB céges méhészete egy alkalmazottjuk lelkes kezdeményezéseként indult, de az itteni kutatók hamar meglátták benne a lehetőséget.

Nem a házi mézben, hanem a tesztadatokban: az ABB ma 50-60 ezer méh segítségével számítógépes algoritmusokat tesztel a tetőn lévő kaptárokban

– áll a cég sajtóközleményében.

A kutatóközpont tetejére 2017 júliusában kihelyezett első kaptárba egy nagyjából 10 ezer rovart számláló méhcsalád költözött be. Eleinte néhány egyszerű szenzort helyeztek ki, melyek a páratartalmat, a hőmérsékletet, a légköri viszonyokat és a levegő szén-dioxid-tartalmát mérték. Később nagysebességű, infravörös és hiperspektrális kamerákat is felszereltek.

A központ különböző típusú érzékelők hatalmas adatállományainak értelmezésére és elemzésére alkalmas számítógépes algoritmusok fejlesztésére szakosodott.

Az algoritmusok tesztelése szempontjából hasznos, ha a valós életből vett különféle adatok sokasága áll a kutatók rendelkezésére; hatalmas mennyiségű nyers adat generálásához az aktív méhkolónia ideális terep.

A krakkói központ tetején lévő kaptárakat részletesen feltérképezték, több videokamera figyeli őket. A szenzorok a kaptárak belsejében uralkodó hőmérséklet és páratartalom, valamint a kaptárak súlyának adatait folyamatosan továbbítják egy szerverre.

„A tudományban – például az anyagtudományban – sokszor gondot jelent a megfelelő mintadarab hiánya. Ugyanez vonatkozik a nagy adatmennyiségekre és az algoritmusokra is. Olyan adathalmazra van szükségünk, amelyik reprezentálni tud bizonyos folyamatokat – a méhek épp így viselkednek, hiszen egyszerre produkálnak termikus folyamatokat, valamint ultragyors és lassú magatartást, ami mozgás- és mintázatfelismerést igényel” – mondja Marek Florkowsi, a kutatóközpont vezetője.

Forrás: ABB

Fotó: ABB

Az eredményül kapott adatfolyamokat az ABB szenzortechnikák és analitikai algoritmusok tesztelésére használja. A kaptár bejáratára irányított kamera képe például az egyik képfelismerő rendszerük fejlesztéséhez és tárgyak képtovábbításon alapuló számlálásához biztosít hasznos adatokat,

hiszen a kaptárból egyszerre sok méh repül ki – a tudósok igyekeznek megtalálni azt a módszert, amivel a sebességük, apró méretük és a háttér figyelembevételével meg lehet számlálni őket.

Magolás helyett méheket mentenek az indonéz mintára alapított új magyar suliban

Borítókép: Damien Tupinier / Unsplash

 

Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkodjék.