A hatodik Zwack

Nem tudtam, hogy Wallenberg és Demján is kellett hozzá. Mert, hogy II. József – állítólag – azt mondta, hogy „Das ist ein unicum”, az ugye sokaknak megvan. De hogy utána […]

Bővebben

Kép: Andrew Neel // Unsplash

Több mint ötezer új cég indult 2019 első két hónapjában, de törölni még többet sikerült

5100 új céget jegyeztek be Magyarországon 2019 januárjában és februárjában, derült ki az Opten közleményéből.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint ez az előző évi átlagot 10 százalékkal meghaladó arányú növekedés, hosszabb időt vizsgálva pedig látható, hogy 2015 óta nő a magyar cégalapítások száma.

Igaz, ez a növekedés eddig 3–4 százalékos volt, szóval a 10 százalék kiugró eredménynek mondható.

Az Opten eredményei szerint januárban 2563 cég alapult, ami „jóval magasabb az előző évek januárjaihoz viszonyítva”, de a februári 2550-es szám is erős, annak ellenére, hogy ez a hónap hagyományosan sok új céget hoz – a szakértők szerint ennek hátterében az előző év végén megszületett, de csak év elejére realizálódott üzleti tervek állhatnak.

Persze nem csak jó hírek vannak: januárban 4197, februárban 3324 cégtörlés történt, melynek aránya még a cégalapításokénál is nagyobb arányban nőtt. Mint írják:

„A cégtörlések száma 25 százalékos emelkedést mutat az előző évi átlaghoz képest, ami azért is nagyon meglepő, mert a cégtörlések az elmúlt években már csökkenőben voltak.”

Az Opten szerint ez az arány azonban nem öröklődik a többi hónapra, ekkortájt ugyanis mindig több cégtörlésre kerül sor, mint az év további részében, elsősorban a végelszámolások miatt.

Kép: Andrew Neel // Unsplash

 

"Túl sok olyan emberrel találkozom a Szilícium-völgyben, akik túl sokat agyalnak a pénzen. Sose éreztem, hogy a befektetőnk azon parázott volna, hogy felborulunk. Lehet, hogy aggódott, de bizalmat sugárzott felénk."

Kevin Systorm, az Instagram alapítója