Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több millió eurós felajánlások – ritkán látott globális összefogás a Notre-Dame helyreállításáért

Milliárdosok és nem milliárdosok, franciák és nem franciák – óriási nemzetközi összefogás van alakulóban a Notre-Dame helyreállításáért.

A Notre-Dame-ot ért hétfői katasztrófa és a tűzvészről terjedő számtalan fotó szemlátomást az egész világot megbénította, sorra jelentkeznek be üzletemberek, vállalatok, önkormányzatok, NGO-k és más szervezetek, hogy segítségüket ajánlják fel Párizs szimbolikus épületének felújítására.

A Notre-Dame de Paris Je t’aime! nevű kampány keretében 23 ezer euró gyűlt össze ma reggelig, egy másik kezdeményezés, a Financing the repairs of Notre-Dame de Paris 12 ezer eurónál járt ugyanebben az időpontban.

Nem tétlenkednek a milliárdosok sem, a luxustermékekben utazó francia üzletember, Bernard Arnault és a szintén francia milliárdos, François Pinault 200, illetve 100 millió eurót ígért a felújításra, Patrick Pouvanné, a francia Total olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatója pedig 100 millió eurót ajánlott fel a vállalat nevében.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo eközben bejelentette, hogy aktivizálja 2015-ben indított alapítványát, és valószínűleg hozzányúlnak majd a város 80 millió eurós, templomok felújítására szánt büdzséjéhez is; Valérie Pécresse, az Île-de-France régió elnöke pedig arról beszélt, hogy Párizs számíthat a tízmillió eurós, vészhelyzetekre szánt alapból nyújtott támogatásra.

Amerikából egy helyi, francia gyökerű non-profit, a The French Heritage Society szintén tett felajánlásokat, egyelőre nem tudni, mennyit céloznak majd meg, tavaly mindenesetre 430 ezer dollárt gyűjtöttek össze a francia nemzeti könyvtár felújítására.

Magyarországról a Mazsihisz indított gyűjtést, a szegedi önkormányzat pedig tízezer eurót ajánlott fel a tűzvész utáni állapotok helyrehozására.

A Notre-Dame székesegyház évente 13 millió látogatót vonz, a hétfő esti tűzvészt valószínűleg a felújítási munkálatokkal összefüggő baleset, nem pedig szándékos gyújtogatás okozhatta.

Borítókép: KaLisa Veer / Unsplash

Oszd meg!