Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz éven belül nulla szemetet akar termelni a Microsoft, kérdés, a vásárlói követik-e

Még tíz év, és a Microsoft hulladékmentes üzemmódra kapcsol, nem termel többé szemetet. Saját termékei csomagolásából pedig öt éven belül kizárná az egyszer használatos műanyagokat, legalábbis ezt a célt tűzte ki maga elé a vállalat. Hogy a fogyasztók által kidobott digitális eszközeivel mit tehetne, arra viszont egyelőre nincs ötlete.

Messziről indulnak: a Microsoft most nem arról híres, hogy a zöld cégek között lenne, legnagyobb irodaegysége tavaly 3189 tonna hulladékot küldött szemétlerakókba. Zero waste céljai részeként ezért most egy úgynevezett Circular Centert állít fel a vállalat, hogy hulladéka 90 százalékát saját maga tudja újra felhasználni vagy újrahasznosítani – harmadik fél bevonása nélkül –, ide kerülnek majd szerverei is. Célja továbbá, hogy teljes termelési láncát, így beszállítóit is hasonló hulladékmentes célok elérésére késztesse, biztassa.

A cég több ezer tonnányi szemetének jelentősége azonban eltörpül a Microsoft és hasonló vállalatok által termelt e-hulladékhoz képest, írja a Verge.

Az emberek csak 2019-ben 53,6 millió tonna e-szeméttől, vagyis elavult vagy megunt elektronikus eszköztől szabadultak meg, és ez a szám a továbbiakban csak nőni fog.

A Microsoft bejelentése mit sem fog változtatni mindezen, jegyzi meg az oldal, hiszen a vállalat jelenleg nem érzi magát felelősnek azért, ami az általa eladott termékekkel történik.

„Abszolút elkötelezettek vagyunk amellett, hogy fokozzuk termékeink javíthatóságát, de próbálunk olyan egyéb aspektusokra is figyelni mint a biztonság, tartósság, és persze – talán ez számunkra a legfontosabb – adatbiztonság és privátszféra” – nyiltakozta a Verge-nek a Microsoft fenntarthatósági menedzsere, hozzátéve, hogy aktuális bejelentésük csak egy lépés egy hosszú úton, és újabbak fogják követni, „amint többet tudunk arról, miként tudjuk befolyásolni annak a szemétnek az életciklusát”.

A vállalat egyébként év elején is tadott már ki egy kapcsolódó közleményt. Akkor azt ígérte meg, hogy 2030-ig karbonnegatív lesz, vagyis több üvegházhatású gázt távolít el a légkörből, mint amennyit termel.

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."