Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tisztuló üzlet? 184 milliárdot kerestek a magyar takarítócégek

A munkaerő-hiány ellenére több embert foglalkoztatnak, növekedni is tudtak.

A működő takarítócégek számának zsugorodása 2014 óta megállíthatatlannak tűnik. A tavalyi évben 542 darabbal kevesebb ilyen profilú vállalkozás működött Magyarországon, mint 2014-ben. Ugyanakkor a 2015-2016-os évek viszonyában megfigyelhető jelentős árbevétel csökkenést 2017-ben  árbevétel növekedés követett. 2017-ben a szektor összárbevétele már meghaladta a 184 milliárd forintot – írja az Opten céginformációs szolgáltató a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A munkaerő-hiányról többször beszámoló takarítócégek 2018-ban majd 2815 fővel tudták alkalmazotti létszámukat növelni, ezzel elérve, hogy több mint 45 ezren dolgozzanak  a szakmában. Az kérdéses, hogy ezt a növekedést a cégek nyereségességének növekedése, a munkaerő-piaci folyamatok változása, vagy a fekete foglalkoztatás visszaszorulása eredményezte-e.

Az alacsony profitabilitás és az éles árverseny miatt ugyanakkor továbbra is magas a cégfluktuációs index (CFI), ami 2018-ban már 16 százalék fölött járt. Ez azt mutatja, hogy a működő vállalkozások számához mérten a megszűnő, vagy profilt váltó vállalkozások aránya az országos átlaghoz képest magasabb, és egy kis megtorpanást nem számítva évről évre emelkedik. Egyre több cég ellen van végrehajtás is, ami jól jelzi, hogy sok piaci szereplő fizetési nehézségekkel küzd.

 

Oszd meg!