Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több mint nyolcszáz ember életét tette pokollá a 9 milliárd dolláros kamustartup alapítója

A Theranosszal látványosan földbe álló Elizabeth Holmes nemcsak hogy szövetségi bűncselekmények vádjával áll bíróság elé, de a névrokonai mindennapjait is sikerült besároznia, mert sokan összekeverik őket a hamis adatokkal zsonglőrködő startupperrel – írja a Business Insider.

Az 54 esztendős Elizabeth Holmes egy nap arra ébredt, hogy az e-mailfiókja tele van idegen emberek leveleivel, a telefonja pedig folyamatosan kapja az sms-eket. A kaliforniai asszony Facebook-adatlapján mindkét elérhetőség nyilvános volt, hogy ezzel is segítse pásztor férje munkáját, hátha a hívek valamiért nem érik el egyik közvetlen vonalon sem, amikor szükségük volna némi útmutatásra.

„Vadidegenektől kapok olyan e-maileket, amikben pénzt kérnek. Főleg más országokból írnak”

– mondta Elizabeth Holmes, aki természetesen nem azonos a forradalmi vértesztet ígérő, majd hamis eredményei miatt elbukó Theranos nevű startup volt vezérigazgatójával.

„Amikor történik valami az Elizabeth Holmesszal, rögvest kapok 10-15 üzenetet olyan emberektől, akikkel évek óta nem beszéltem” – mondta egy újabb névrokon, aki történetesen a Harvard University végzőse.

Egy másik egyetemista nem éli meg ennyire viccesen a dolgot.

„Beugrott, hogy akkor mostantól Beth-ként vagy Lizként kéne futnom”

– mondta, mert tapasztalata szerint amint bemutatkozik valakinek, az illető azonnal összekapcsolja a súlyos bűncselekményekkel vádolt Elizabeth Holmesszal.

Legrosszabbul azonban kétségtelenül Holmes azon druszái járnak, akik valamilyen hitelesített közösségi médiafelületen képviseltetik magukat. A több mint tíz éve a The Wall Street Journalnél dolgozó Elizabeth Holmes nevű újságíró a Marie Claire-nek adott interjúban beszélt a viszontagságairól.

Azt mondta, a Google-keresések nem képesek megkülönböztetni az azonosnevű személyekről szóló találatokat, az online névkavarodás pedig való életbeni nehézségeket szül.

„A 24/7-es hírciklus csak erősíti a lángokat, korábban ismeretlen jelenségeket is közismeret tárgyává téve.”

A Theranos alapító Elizabeth Holmes április 22-én áll bíróság elé, a jeles alkalomból pedig több száz amerikai névrokon várhat ezrével özönlő üzeneteket. Mivel a HowManyOfMe nevű online névkereső adatbázis szerint összesen 857 Elizabeth Holmes nevű személy él az Egyesült Államokban, bőven lesz kivel összekeverni a bukott startuppert.

Hé, Micike, izé, Marika, na, hé maga, hozza már azt a kávét, köszike!

 

Borítókép: Holmes 2014-ben a Stanford Egyetemen. Forrás: DoD photo // Glenn Fawcett // Wikipedia

Oszd meg!