Üzlet

Texasban és a 13. kerületben épít okosotthonokat a magyar startup

Laza Bálint
2017. november 06. 2 perc olvasás

Még márciusban írtunk a Chameleon nevű, társasházakat célzó magyar startupról: nagyon drága okosotthonok helyett Szarvas Péter és Bíró Róbert cége alapvető infrastruktúrát épít be a házakba, amelyeket aztán könnyen fel lehet okosítani. Kijutottak a Las Vegas-i CES-re is, az egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai vásárra, ahol többen érdeklődtek a megoldás iránt.

Tavaszi interjúnk idején már tárgyaltak lehetséges partnerekkel, de konkrétumokról még nem beszélhettek. Mostanra közleményükből kiderül, hogy elkezdődött az első magyarországi ház kábelezése. “A 13. kerületben épülő 54 lakásos társasház lesz az első tényleg okos társasház okos lakásokkal. A kivitelező cég további 6 társasházat épít ezzel a technológiával, összesen 1000 lakás lesz előkészítve” – írják.

A startup első külföldi megrendelői is megjelentek, az amerikai El Pasóban, Texasban 42 ezer lakást felügyelő ingatlanos cég építené be a technológiát a lakásaiba, egy német befektető cég pedig kizárólagos forgalmazási szerződést szeretne kötni a Chameleon Smart Home értékesítésére az osztrák, német és svájci piacokon. A vállalat 500 ezer euró saját tőkét tenne be egy vegyes vállalatba a Chameleonnal – írják a közleményben.

Bíró Róbert és Szarvas PéterBíró Róbert és Szarvas Péter

A startup Litvánia fővárosában, Vilniusban is bemutatkozott, ahol a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatásával vettek részt a fejlesztők üzleti találkozókon, és egy teljes városrész, egy egyetemi negyed okosításáról tárgyalnak. A Chameleon franchise hálózat kiépítésén dolgozik, ami segíti az egyes országok helyi sajátosságainak (például az eltérő elektromos hálózatokat) kezelését és a kifejlesztett technológia nemzetközi elterjedését.