Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Olcsó okosotthonokat épít egy magyar startup

Szoftvercégnek lenni jó dolog, egészen addig, amíg nem szeretnél okosotthont: az árak egyelőre irreálisak, de mi történik, ha hozzáértő ember találkozik a témával? Megszületik a Chameleon, a társasházakat célzó, egyelőre, úgy tűnik, konkurencia nélküli otthonokosító megoldás. Előre kábelt a falba, a többi munkát majd elvégzik a multik.

Az IGNIS Computer 12 éve indult, először szokványos szoftverfejlesztő cégként. 4 év után egyedi megrendelésekről átálltak startupműködésre, készítettek gépírás oktató programot, vizuális hibajelölőt, fényképválogatót mesterséges intelligenciával. Aztán egy véletlennek köszönhetően jött a hardverek világa.

A cég tulajdonosa, Szarvas Péter 2013-ban vásárolt egy teljesen lerobbant családi házat, hogy kedvére alakíthassa. Informatikusként egyértelmű volt, hogy valami okos megoldást szeretne a hagyományos villanyszerelési modell helyett. Körülnézett a piacon már létező megoldások után, de azt látta, hogy minden nagyon drága egy itthoni építés árához képest is: a rendszereket 10 milliós nagyságrendben mérik. Nem volt tiszta, miért ekkorák az árak, csak az látszott, hogy minden gyártó hasonló nagysárgrendben dolgozik.

“Megvettünk egy-két eszközt, szétszedtük őket, megvizsgáltuk, hogy mi az benne, ami miatt drága. Igazából nem találtunk ilyet” – mondja Biró Róbert, a cég CTO-ja (chief technological officer, technológiai igazgató). Az okosházakhoz kapható kütyü viszonylag egyszerűek, ki-be tudnak kapcsolni, fényerőt állítani, az igazi erő az, amit maga a rendszer összességében tud.

Bíró Róbert és Szarvas Péter

Bíró Róbert és Szarvas Péter

Ez pedig a szoftver. És itt szállnak el az árak, nem a hardveren: teljesen új vizeken jár az informatika, hatalmas a fejlesztési költség. Kell egy beállítási felület, ahol meghatározzák, mire mi történik, például reggel 7-kor bekapcsol a locsoló vagy a tulajdonos érkezésekor arcfelismeréssel kinyílik az ajtó. Ehhez kell pécés megoldás, mobilalkalmazás, megoldás tabletre. És a szoftver ma már sosincs kész: frissíteni, fejleszteni kell.

Péter szerint a legfőbb probléma, hogy a gyártók a termékeiket még mindig a felső kategóriás vevőkhöz igazítják, így egy családi háznál nem ritka, hogy akár 10 millió forintot is elkérnek egy okosotthonért. A másik nagy gond, hogy a vezetékes rendszerek nagy része csillagpontos kiépítést igényel. Ez azt jelenti, minden világítási eszközt, konnektort és vezérelhető eszközt egyenként be kell kábelezni egy központi helyiségbe. Az ölnyi kábel rengeteg relékbe és különböző vezérlőkbe torkollik. Ez rendkívül költséges és nehéz hozzá szakembert találni. Ráadásul már az építkezés elején el kell dönteni milyen rendszert építünk be.

Alapokat az alapokba

Megoldásuk, a Chameleon alapja pofon egyszerűnek tűnt, megvalósítása azonban mégis négy évig tartott. Elhagyták a drága szoftveres felületeket (mobil alkalmazások, logikai leírók), cserébe felhasználták a külső gyártók által jól kitesztelt és bizonyított szoftveres megoldásokat. Arra koncentráltak, hogy egy olyan hardveres réteget hozzak létre az analóg villanyszerelési modell fölé, ami összegyűjti a ház érzékelőit, vezérli a világítást, a konnektorokat és az összes házban lévő eszközt. A villanyvezeték mellé adatkábelt húznak, a központi relék helyett helyi eszközöket fejlesztettek, amik elférnek egy kapcsoló vagy egy konnektor mögött. Ezek vezérlik a világítást és a dugaljokat is. A kivitelezés során nem kell más tenni, mint végig húzni az erősáramú kábelekkel együtt egy vékony adatkábelt. A világítási modulokkal fényerőt szabályozhatunk, kapcsolhatunk, és mérhetjük a szoba hőmérsékletét is. A konnektor modulok fogyasztást mérnek, és kapcsolhatjuk a rájuk csatlakoztatott eszközöket akár távolról is (figyelmeztet pl. ha bedugva hagytuk a hajsütő vasat).

dscf2878

A Chameleon egységei egy dobozban

Az okos otthonok nagy része arra törekszik, hogy minél szélesebb termékskálával minél több funkciót lefedjen. A Chameleon fő törekvése, hogy minél több otthonba kerüljön be a megoldása, amitől már csak egy lépés a teljes felokosítás és az ügyfeleik igény szerint választhassanak külső rendszereket otthonukhoz. Az okos kész lakások jelenleg  Loxne, Fibaro, Apple Homekit, Google Home és Amazon Alexa rendszerek közül választhatnak igény szerint, és ezek funkcióit és moduljait akár együtt is felhasználhatják. “Ők azok az eszközök, akik elvégzik a nehéz feladatot, a szoftveres részt. Mi csak olyan egyszerű eszközök vagyunk, aminek csak azt mondod, hogy kapcsolj be, kapcsolj ki vagy állítsd 30 százalékra a lámpát. A Chameleon csak fordít a rendszerek között.” – magyarázza Bíró Róbert a cég technikai vezetője.

De mitől olcsóbb?

Az okosotthon-gyártók csak a hardveres vezérlőkre tudják terhelni azokat a költségeket, amik a szoftveres részeken keletkeznek (logikai vezérlő, mobil – webes felület). Emiatt azokat a funkciókat, amiket a Chameleon is megold csak drágábban tudják adni (érzékelők jeleinek összegyűjtés, eszközök vezérlése). A Chameleon felhasználja ezeknek a rendszereknek a központi vezérlőjét, a kiegészítők helyett saját vezérlőit használja. Ezzel tud spórolni.

Így lehetséges, hogy két teljesen azonos családi ház például Loxone-nal és Chameleon+Loxone-al 40%-kal kevesebbe került a vevőnek úgy, hogy a funkcionalitás azonos.

Las Vegasban hódítottak

A Chameleon már megalakulásánál nemzetközi piacra szánta tulajdonosa, más szakkiállítások mellett legutóbb a Las Vegasi-i CES-en, a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai show-ján jártak. Itt kerestek potenciális érdeklődőket és befektetőket. A CES önmagában is érdekes volt, és arra is rájöttek, egyelőre nincs direkt konkurenciájuk ezen a piacon.

“Végigsétáltam a CES-en az okosotthon részlegen. Mindenki egy kaptafa. Képzelj el egy Hungexpo méretű, óriási bemutatótermet, és mindenki saját IoT-s eszköz próbál eladni: külön okos mozgásérzékelő, okoskapcsoló, okoszár, hőmérő. Minden ilyen eszköznek megvolt a saját szoftvere, egyesével” – mondja Róbert. Azaz, az építkezéseknél, felújításoknál előre tervezéssel egyelőre, úgy tűnik, más nem foglalkozik.

A cég nem akarja árulni ezeket az eszközöket, nem közvetlenül a fogyasztókat célozza. Olyan partnereket keresnek, akik társasházakat épytenek vagy kezelnek, és már eleve beépítik a kábelezést és a kütyüket a falba. Kint voltak a Las Vegas-i CES-en, a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai show-ján, itt kerestek potenciális érdeklődőket és befektetőket. Az volt a céljuk, hogy ne a végfelhasználók jöjjenek a standjukhoz, amit sikerült is elérni egy egyszerű trükkel: jól megválasztott szlogennel.

“Vittünk olyan táblát, hogy “The future of real estate”, azaz az “ingatlan jövője”: a magánszemélyek továbbsétáltak, mert nem értették igazán. Befektetők jöttek, társasházépítők, -fenntartók, pont a célközönséget sikerült megfogni” – meséli Róbert.

Bevinnék a társasházakba

A cég jelenleg a társasházi értékesítésre koncentrál. A nagy tömegben épülő otthonokhoz kínál elérhető, okossotthon-megoldást akár pár százezer forintért. A modelljük lényege, hogy a Chameleonnal a vevőknek teljes funkcionalitást és szabad okosotthonos rendszerválasztást ad, míg a beruházó költségei 100 ezer forint alatt maradhatnak. Mindenki jól jár: a beruházó hirdetheti a lakását okosotthon kialakítására képes lakásnak, a vevő kedvére választhat magának vezérlőt és berendezéseket úgy, hogy felhasználja a teljes kábelezés előnyeit. Egy ilyen, előkészített lakás okosítása akár fél nap alatt is elkészülhet minden bontás és átépítés nélkül. Péter szerint ráadásul a társasházi lakóknak nemcsak a saját otthonuk vezérlését teszik lehetővé, hanem a környezetükben lévő szolgáltatásokat is elérhetik a lakók a beépített alkalmazással. Ha kiépítik, akkor például kifizethetik a közös költséget, szervezhetnek lakógyűléseket, foglalhatnak helyet a ház aljában lévő fodrászhoz és akár pizzát is rendelhetnek a sarki pizzériából. Ez persze még a jövő, de talán már nem is annyira távoli.

Oszd meg!