Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tequilával is be lehetett kerülni: ők a Forbes új milliárdosai

A gazdagokhoz vezető út időnként tequilával, hegymászófelszereléssel és gyerekjátékokkal van kikövezve. Többek között ezek a befektetések tettek gazdaggá egy-egy személyt a 195-ből, akik idén első alkalommal szerepelnek az amerikai Forbes által elkészített Világ Milliárdosai-listán. Míg korábban az ingatlanbefektetések, a pénzügyek vagy a technológia volt a gazdagsághoz vezető legtipikusabb út, ma már a repülőtársaság vásárlásától kezdve a különböző ügynökségekig számtalan módja lehet a meggazdagodásnak – írja Katia Savchuk, az amerikai Forbes munkatársa.

Az új belépők háromnegyede megtakarításokból építette vagyonát. Közéjük tartozik Yvon Chouinard, a Patagonia sportszergyártó alapító tulajdonosa. Sziklamászóként és szörfözőként kezdett bele 1965-ben, 2015-ben a cégnek 750 millió dollár bevétele volt. Chouinard egyike annak a 25 új belépőnek (13 százalék), aki az Egyesült Államokban született. További 20 százalék európai, köztük a norvég Torstein Hagen is, aki a Viking Cruises hajótársaságot indította útjára 1997-ben.

viking-ship_aerial_view-1200x867

Több, mint 60 százalékot tesznek ki az ázsiai és Csendes-óceáni térségből érkezettek. Köztük Manny Stul, holokauszttúlélő szülők gyermeke, akit szülei csecsemőként magukkal hurcoltak az egyik ausztrál menekülttáborba.  17 évvel később Stul átvette a Moose Toys irányítását. Játékaik több, mint 80 országban vannak jelen.

Minden más országnál több, összesen 76 új milliárdos érkezett Kínából. Közülük egy Lucy Peng, az Alibaba Group egyik alapítója, a 21 kínai self-made milliárdos nő egyike.

Peng mellett további 24 új belépő volt hölgy, például az a Nguyen Thi Phuong Thao, akinek vagyona a VietJet Air fapados légitársaságból származik. A Yoshiko Shinohara 1973-ban, tokiói lakásában hozott létre egy részmunkaidős munkaközvetítő irodát, hogy segítsen az ottani nőknek belépni a munkaerőpiacra. Ő lett a Japán első self-made női milliárdosa, miután a Temp Holdings nevű cégének értéke tavaly 50 százalékkal nőtt a tőzsdén.

A leggazdagabb új belépő nő valójában három amerikai lány, akik a Solil Management nevű New York-i ingatlanforgalmazó vállalatban örököltek részesedést apjuktól. A három hölgy fejenként mintegy 3 milliárdos vagyont örökölt, köszönhetően a cég mintegy 400 ingatlanból álló portfóliójának.

anthony-delanoix-8509

A lista legfiatalabbjai az ír testvérpár, John Collison és Patrick Collison, a Stripe nevű fizetési rendszer egyik alapítói. A 26 és 28 éves fiatalemberek fejenként mintegy 1,1 milliárdra becsült vagyon felett rendelkeznek. John jelenleg a világ legfiatalabb self-made milliárdosa.

A leggazdagabb debütáló Juan Francisco Beckmann Vidal, aki vagyonát Mexikó nemzeti italával, a tequilával töltötte fel. 77 évesen, mintegy 5,2 milliárdos becsült vagyonnal lépett be a listára. A 11 generáció óta a család kezében lévő vállalkozás központja Mexikó tequila-fővárosában található.

Az idei új belépők átlagos vagyona 1,5 milliárd dollár, együttes vagyonuk 302,1 trillió dollár. Mindez egy pillanatfelvétel, amely azt tükrözi, hogy február 17-én hol tartottak a világ tőzsdéi és így a milliárdosok vagyona.

 

További részletek a magazin Világ Milliárdosai című különszámában. Május 19-től a standokon!

Oszd meg!