Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tényleg drágák a magyar focimeccsek a tévében?

A Sportbiznisz blog szúrta ki, hogy az MTVA közzé tette, mennyiért is vásárolta meg a magyar labdarúgó bajnokság mérkőzéseinek közvetítési jogait. Ezek szerint a most futó idényben az állami televízió sportcsatornája 3,8 milliárd forintot fizet a meccsekért, ami fordulónként 6 találkozót jelent, azonban az Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) úgy állapodott meg a csatorna, hogy ezekből csak 2-2 meccset ad élőben fordulónként. Az MLSZ érvelése szerint így van rá sansz, hogy sokan kimennek a szintén állami pénzből épített stadionokba, a nézőszám ugyanis nem valami veretes, a dicsőséges Eb-szereplés óta még csökkent is a hazai bajnokikon.

A magyar bajnokság persze sehol sincs a nyugat-európai top bajnokságok közvetítési díjaihoz képest, csakhogy itt a színvonal is teljesen más, és jóval több meccs közvetítéséről van szó. Eleve a spanyol, olasz, angol, francia, német bajnokságból az élmezőny rendre ott van a legrangosabb európai kupasorozatokban, illetve ezek a bajnokságok 18-20 csapattal futnak, szemben a 12 csapatos NB I-el.

A nagy ligák több évre szerződnek le a legnagyobb médiacégekkel, jellemzően 3-4 éves szerződést kötnek, így a szerződés lejárta után máris srófolhatják feljebb az árat – miközben például a holland vagy a portugál bajnokság meccseit 10-12 évre előre egy csomagban adták el.

Az persze nem meglepő, hogy az elittől le vagyunk maradva, de ha megnézzük, meccsenként mennyibe kerül a közvetítés, akkor Magyarország már nem az utolsó.

Az egyszerűség kedvéért csak az élőben közvetített első osztályú meccseket vettük, de a 3,8 milliárdos díjban benne van még a magyar másodosztály, és egyéb meccsek is (a válogatott nem) – de egyrészt ezek után csekély az érdeklődés, másrészt a díjbevétel 85%-át így is a 12 elsőosztályú klub között osztják szét.

A foci színvonalához mérten a laikusoknak talán drágának tűnik ez az összeg, de a magyar meccsek a tévében még mindig a népszerűbb sportműsorok között vannak. Az utolsó évben, mikor az AMC csoporthoz tartozó Sport TV is közvetítette a magyar meccseket, 3,5 milliárdot fizetett a jogokért (a tavalyi volt az utolsó ilyen bajnoki szezon). Csakhogy a Sport TV minden meccset adott.

Így tehát inkább azt mondhatjuk, hogy az adóforintokból működő MTVA megengedi magának azt a luxust, hogy ennyi pénzből ne adja le a forduló összes meccsét, miközben a szerződése értelmében erre joga lenne. Így viszont, ha a meccsenkénti összeget nézzük, egy-egy magyar bajnoki drágább, mint egy portugál vagy egy holland meccs. Csak emlékeztetőül, Portugália az aktuális Európa-bajnok.

 

Oszd meg!