Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Majdnem visszamondta, de most ő a TED harmadik magyar előadója

Újabb magyar adhat elő a TED-en, a középiskolai végzettséggel rendelkező Kocsis Tamás fejlesztéseire Amerikában is felfigyeltek, a TED szerint, amit tud, meg kell ismernie a világnak. Megfordult a fejében, hogy visszamondja a felkérést, nagyon izgulós – most mégis Elon Musk és Garri Kaszparov mellett fog fellépni Vancouverben.

 

Fotó: TED.com

Fotó: TED.com

Hogy kerültél bele a programba? Jelentkeztél vagy ők kerestek? Bakancslistás ez az előadás?
Ők kerestek meg. Sosem fordult volna meg a fejemben, hogy bármelyik TED-re jelentkezzek. Eddigi életem során amennyire tudtam, kerültem az ilyen helyzeteket és még az is megfordult a fejemben, hogy elutasítom a felkérést, de aztán rájöttem, hogy életem egyik legnagyobb lehetőségét mulasztanám el.

Minden bátorságomat összeszedve elfogadtam, de tisztában voltam vele, hogy nem vagyok erre kész, emiatt egyből segítség után is néztem. (Tamás a Budapest Toastmesters segítségével készül az előadásra)

Hány perces lesz az előadásod?
Még képlékeny a dolog, jelenleg kb. egy 13 perces scriptem van, a jövő héten van a meghallgatásom New York-ban, akkor fog eldőlni, melyik rész tetszik nekik, melyik nem vagy mibe szeretnének még mélyebben belemenni.

Mennyire segítettek  felkészülésben a TED-től? Adtak instrukciókat?
Decemberben volt egy videó konferencia hívásom a szervezőkkel, ami alapján úgy tűnt, teljesen rajtam áll az előadásom, de azt kérték hogy a meghallgatásig ne memorizáljam még a szöveget, mert ott még lehetnek
módosítások.


Felfigyelt rá a világ 
A TED New-York-i központja a hét végén tette közzé az áprilisi 24-én kezdődő, TED2017 – The future you című ötnapos vancouveri rendezvényének előadói névsorát. A 74 fős listán Garri Kaszparov sakknagymester és Elon Musk amerikai üzletember is szerepel.

2004 (Csíkszentmihályi Mihály) és 2016 (Polgár Judit) után 2017-ben ismét lesz magyar előadója a világ legnagyobb nézettségű konferenciasorozatának a TED-nek.

A magyar résztvevő, a 32 éves Kocsis Tamás egy internetes cenzúrát megnehezítő hálózati megoldása révén vált ismertté. A középiskolai végzettséggel rendelkező informatikus fejlesztése azért különleges, mert internetes kapcsolat nélkül is lehetővé teszi az egyszer már letöltött weblapok elérését, és a számítógépek közötti kommunikációs lehetőségeket kihasználva a terjesztését is. A fejlesztés iránt Kínából, Oroszországból és Brazíliából is érdeklődnek.

(MTI)


Hogyan készülsz? Megírtad szó szerint? Csak vázlatot fogsz?
Nagyon izgulós vagyok és az angol tudásomban se bízok teljesen, így teljes scriptet írok és az alapján fogom előadni. Egyébként ők is ezt ajánlják, mert tapasztalatuk szerint ezekből szoktak a legjobb előadások születni.

Milyen gyakran adsz elő? Mi volt a legnagyobb közönséged? Most mennyien lesznek?
Tavaly volt egy San Francisco-i konferenciameghívásom, amit elutasítottam, mert tudtam, hogy nagyon rossz vagyok ebben. Egy hétre rá ismét megkerestek: “mindenképpen ott kell lennem”, így elrepültem és

nagyjából 100 fő előtt egy 5 perces előadást megpróbáltam kicsikarni magamból, nem sok sikerélménnyel, megszólalni is alig tudtam.

Igazából eddig pontos számokat nem tudtam, de most hogy így kérdezted, utána néztem: A TED2017 résztvevők számára fenntartott oldalon találtam egy névsort, itt jelenleg 2024 név található, szóval minimum
ennyien lesznek majd, de gyanítom, hogy ez nem teljes lista.

Azt mondod, izgulós típus vagy, hogy kezeled majd a stresszt? Van-e kritikus pont, amin a sikered múlhat?
Nagyon izgulós vagyok, de az elmúlt pár hónap gyakorlás sokat segített és bízok benne, hogy az előadás napján már a szövegemet fogom annyira tudni, hogy ennek ellenére is végig tudom vinni a gondolataimat.
Emiatt is döntöttem úgy, hogy a videós meghallgatás helyett kimegyek New York-ba és személyesen adom elő nekik az előadásom, talán így is oldva a bennem lévő feszültséget.

Milyen eszközökkel teszed érdekessé az előadásod?
A hatásos szövegen kívül próbálok egy látványos prezentációt összerakni, valamint fizikai tárgyakat is fogok majd használni az előadás során.

Mit gondolsz, mi lesz a legerősebb eszközöd az előadásban?
Talán a személyes kompetenciám.

Megfogalmazható az üzeneted egy mondatban?

Az internet sokkal sebezhetőbb, mint gondolnánk, de van egy ötletem, hogyan javítsuk meg.

Te ott leszel végig a konferencián, megnézed a többieket?
Természetesen! Nagyon nagy szerencsémre az első teljes nap, legelső részében lesz az előadásom (április 25, 8:30 – 10:15 PDT), így a hátralévő 4 napot teljes nyugodtságban tudom majd élvezni. Az előadásokon kívül rengeteg egyéb program is lesz: vacsorák, túrák, workshopok, beszélgetések.

Az interjút készítette:

Dr. Németh Zoltán (DrPrezi)
Prezentációs és TEDx szakértő, előadó
Oszd meg!