Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vizsgálóbizottság előtt a négy tech óriás: mit tettek a Capitolium ostromának megakadályozásáért?

Az amerikai képviselőház a Capitolium ostromát vizsgáló bizottsága újra adatok garmadáját kérte be a Facebookot tulajdonló Metától, a Google-t tulajdonló Alphabettől, valamint a Twittertől és a Reddittől, hogy kiderüljön, mi a felelősségük a tavaly január 6-án történt zavargásokban.

Tavaly nyáron már kértek tőlük hasonlót, de akkor „nem kaptak elég kielégítő választ”, írja a CNBC. Ahogyan akkor is, most is a

belföldi terrorizmussal, az álhírek terjedésével és a 2020-as elnökválasztásba való beavatkozással kapcsolatos adatokat és dokumentumokat kértek be a tech óriásoktól.

„A vizsgálóbizottságnak két fő kérdésre kell választ találnia: az egyik, hogy hogyan vezetett az álhírek terjedése és az erőszakos radikalizmus az ostromig, a másik, hogy az érintett tech cégek mit tettek annak érdekében, hogy a platformjaikat emberek radikalizálására és hangulatkeltésre használják” ­– mondta a CNBC-nek a bizottság vezetője, Bennie Thompson, demokrata képviselő. Thompson emellett elkeserítőnek tartja, hogy ennyi munka után sem kaptak megfelelő választ a cégektől.

A Twitteren kívül mindenki válaszolt a hírre saját közleményeikben, amelyekben többnyire megerősítették, hogy együttműködnek a bizottsággal. A Google rámutatott a biztonsági intézkedéseikre, amelyek szerintük tavaly január 6-án, a zavargások idején is érvényben voltak.

A vizsgálóbizottság álláspontja az, hogy eddig nem adtak kézre minden releváns információt.

A Google-nak a Youtube-ra felkerült videók moderálásában vannak mulasztásai, a Metának (Facebooknak) pedig arról kell több információt biztosítania, hogy miért oszlatta fel az elnökválasztással kapcsolatos kockázatokat elemző csapatát a zavargások előtt.

Fotó: Ehpien

Oszd meg!