Üzlet

Tavalyhoz képest háromszor többen számláznak online Magyarországon

Forbes
2019. július 03. 4 perc olvasás

Egy év alatt háromszorosára nőtt hazánkban az online számlázóprogramot használó kis- és középvállalkozások aránya, valamint a mobilon és tableten történő számlakiállítás is egyre népszerűbb.

Az online számlázóprogramokat egyszerűségük és az általuk elérhető biztonság miatt választják a hazai vállalkozások, sokan még könyvelői költségeiket is jelentősen csökkentették ezzel. Azért van még hová fejlődni, az eNET és a Számlázz.hu kutatásában megkérdezett vállalkozások

70 százaléka egyelőre papíralapon számláz.

A hazai kis- és középvállalkozások (KKV) körében dinamikusan növekszik az online számlázóprogramok népszerűsége: míg tavaly a hazai KKV-k mindössze 8 százaléka használt online számlázót és 40 százalékuk telepített szoftvert, addig idén az online megoldásokat választók aránya 21 százalékra ugrott. Ezzel majdnem megháromszorozódott azon vállalkozások száma, amelyek online számlázóprogramot használnak, miközben a telepített szoftvereket használó vállalkozások aránya változatlan maradt – derült ki az eNET és a Számlázz.hu 2019 tavaszán készült reprezentatív kutatásából.

Noha még mindig a kézi számlatömb a legnépszerűbb megoldás a KKV szektorban, vannak előremutató tendenciák. A felmérés szerint a hazai KKV-k mindössze 9 százaléka szokott okostelefonon vagy tableten számlát kiállítani, és 78 százalékuk nem is tartja fontosnak, hogy erre lehetősége legyen. A felmérés alapján viszont a Számlázz.hu ügyfelei nyitottabbak a mobil eszközökre a számlázás tekintetében:

16 százalékuk használ számlázásra mobiltelefont vagy tabletet, és 35 százalékuknak fontos, hogy erre legyen lehetősége. Vagyis azok a vállalkozások, akik online számláznak, feltehetőleg nagyobb arányban használnak mobil eszközöket erre a célra.

A KKV-szektoron belül a társas vállalkozások körében a legnépszerűbbek a digitális megoldások, 66 százalékuk számlázóprogrammal számláz, míg a teljes KKV szektoron belül ez az arány csupán 44 százalék.

A felmérés szerint a növekvő népszerűség oka a számlázóprogramok egyszerűségében és biztonságosságában keresendő. “A kézi számlatömb használata mögött leginkább az a tényező állhat, hogy ezek a vállalkozások még nem tapasztalták meg, hogy mit jelent online számlázni. A különbség nem egyszerűen csak a számla kiállításának módjában van, hanem mindenben, ami azt követően történik.

„Olyan ez, mint a Holdra szállás: kis lépés a vállalkozónak, de hatalmas lépés az egész vállalkozói szférának. Az online számlázóprogramokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a könyvelés, a bankolás, a dokumentumcsere a partnerekkel vagy akár a NAV-val. Vagyis minden leegyszerűsödik, nemcsak az áfa kiszámolása” – mondta Kis Ervin Egon, a Számlázz.hu stratégiai tanácsadója.

A számlázóprogramok használatával sok vállalkozás a könyvelői díjat is csökkenteni tudja:

a kutatás szerint a katás mikro-, kis- és középvállalkozások fele havi 5-10 ezer forintot, míg a Számlázz.hu katás ügyfeleinek 40 százaléka a havi maximum 5 ezer forintot költ könyvelőre.

A felmérés szerint a katás KKV-k 76 százaléka rendelkezik saját könyvelővel, a Számlázz.hu katás ügyfeleinek körében viszont ez az arány csupán 60 százalék.