Hon. Nickson Chilangwa, MP; Facebook
Üzlet

Szíjj László is milliárdokat kereshet a debreceni BMW-gyáron

Forbes
2021. január 26. 2 perc olvasás

Szíjj László cége, a Duna Aszfalt is milliárdos közbeszerzést nyert a debreceni BMW-gyárhoz kapcsolódó fejlesztéseken. A negyedik legazdagabb magyar két másik kormányközeli vállalkozóval, Mészárossal és Garancsival dolgozhat együtt.

A Szijjártó Péter jachtoztatásáról elhíresült Szíjj László cége, a Duna Aszfalt is részesül a Debrecenben épülő BMW-gyár körüli fejlesztésekből. A 24.hu szúrta ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben, hogy a Duna Aszfalt Zrt. nettó 8,6 milliárd forintért végzi majd a „Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó önkormányzati utak útépítési, csapadékvíz elvezetési, valamint szennyvíz- és vízvezeték építési munkáinak első ütemét”, ami gyakorlatilag a leendő BMW-gyár és környéke. Szíjj vagyona a Forbes tavalyi becslése szerint 207,4 milliárd forint, amivel a negyedik leggazdagabb magyar.

A lap gyűjtése szerint a kormány már több mint 150 milliárd forinttal szállt be a beruházásba, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerint amúgy is megtérül a pénz – bár amikor mondta, még csak 12,3 milliárd forintos támogatásról volt szó.

Azóta viszont szépen látszik, miért kellett a központi költségvetésből megtámogatni a német cég magánberuházását. A nyertes oldalon ott találjuk ugyanis Garancsi Istvánt és az érdekeltségébe tartozó Market Zrt.-t, amely 22 milliárdért végez bel- és csapadékvíz elvezetéséhez szükséges földmunkákat, valamint Mészáros Lőrincet is, aki 54 milliárd forintért épít vasutat a gyárhoz. Tavalyi listánkon Garancsi István 63,7 milliárd forintos vagyonnal a huszadik, Mészáros Lőrinc pedig az első 407 milliárd forinttal.

Borítókép: Hon. Nickson Chilangwa, MP; Facebook