Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

„Szerencsém volt a születési lottón” – fiatal német milliomosok tüntettek, hogy többet adózhassanak

A #taxmenow hashtages petíciójukat negyvenhét eurómilliomos fiatal írta alá.

Tavaly készített interjút a Business Insider német kiadása egy Stefanie Bremer álnév mögé bújó fiatal német eurómilliomossal, aki azokhoz az újgenerációs vagyonosokhoz tartozik, aki kritikusan szemléli  a privilégiumait. Akkor tizennégy német, osztrák és svájci „sorstársát” gyűjtötte össze a kezdeményezéséhez, amivel a döntéshozókat ösztönöznék arra, hogy megemeljék a gazdagok adóterheit.

Egy évvel később már 47-en vannak a csoportjukban, és pontosabban is meghatároztak, mivel elégedetlenek: az adókedvezményekkel.

Bremer azt mondja, őt azt zavarja, hogy vagyonát örökölte. „Szerencsém volt a születési lottón” – foglalta össze a #taxmenow kezdeményezés elindítója egy berlini demonstrációjukon, amelyen a különböző adókedvezmények neveit embernagyságú vörös dominókra írták fel, majd ezeket szimbolikusan ledöntötték.

Ezek között mások mellett az örökösödési adómentességet, az ingatlanbérbeadási adómentességet, illetve a legmagasabb adókulcs megemelését sorolták fel.

80 milliárd euró kedvezmény

A korábban a Zöldek színeiben politizáló Gerhard Schick miután maga mögött hagyta a politikát, megalapította a Finanzwende (pénzügyi fordulat) nevű civil mozgalmat, amely a #taxmenow-hoz nagyon hasonló célokat tűzött ki maga elé, és a mostani demonstráción is együtt képviselték az ügyet.

Schick szerint a különböző kedvezmények biztosításával mintegy 80 milliárd eurótól esik el az állam, amelyből az egész iskolarendszert és különböző oktatási tevékenységet működethetne.

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) tavaly publikált jelentése szerint pedig Németországban a korábbiaknál a társadalom kisebb hányada birtokolja az összvagyon nagyobb részét, mint korábban. 2020-ban a DIW adatai alapján a leggazdagabb tíz százaléknál az összvagyon 35 százaléka koncentrálódik.

Borítókép: Taxmenow / Facebook


Oszd meg!