A hatodik Zwack

Nem tudtam, hogy Wallenberg és Demján is kellett hozzá. Mert, hogy II. József – állítólag – azt mondta, hogy „Das ist ein unicum”, az ugye sokaknak megvan. De hogy utána […]

Bővebben

Szerbiában építi első szélerőmű-parkját a MET

Szerbiában építi fel első szélerőmű-parkját a MET-csoport – írja a Portfolio. A MET és a Gazpromnyefty tulajdonában lévő NIS vegyesvállalatot alapított, miután a MET egy harmadik féltől 50 százalékos részesedést vásárolt egy szerbiai szélerőmű-projektben.

A 102 megawattos, 34 szélturbinából álló szélerőmű 85 ezer szerbiai háztartás ellátásához elegendő villamosenergiát termel majd. Ez viszont csak az első lépés: Horváth Péter, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója a lapnak elmondta, hogy a céljuk a régióban több száz megawattos, nap- és szélerőművekből álló megújuló energiatermelő portfólió kialakítása.

Míg Magyarországon a fűtés nagy része gázhálózatról történik, Szerbiában nagyrészt a fűtés is áramalapú, így a háztartások villamosenergia-fogyasztása meghaladja a magyar átlagot.  Ezért Szerbiában a 102 megawattos szélerőműpark mintegy 85 ezer lakossági háztartás áramigényét tudja megtermelni, addig, ha Magyarországon épülne meg, majdnem 160 ezer háztartást lenne képes ellátni.

Borítóképünk illusztráció.

 

"Sose kopogtass a lehetőség ajtaján. Csak rúgd be simán, mosolyogj és mutatkozz be."