Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szamos, Törley, Zwack – ünnepekkor különösen népszerűek a magyar márkamúzeumok

Egyre népszerűbb a turisták körében a magyar főváros, ebből pedig kiveszik részüket a legismertebb magyar fogyasztói márkák múzeumai is. Az elsősorban a márkák marketingtevékenysége részeként üzemeltetett múzeumok a magyaroknak szánt céges csapatépítők és csoportos programok nyomán idővel önfenntartóvá is válhatnak – áll a cégek közös sajtóközleményében.

2017 különösen fontos év volt mindhárom patinás magyar márka múzeumának az életében. A Unicum fellegvárának számító, 125 éve álló Soroksári úti épület látogatóközpontjában, a Zwack Múzeumban már a nagyközönség is betekintést nyerhet a gyógynövénylikőr-készítés hagyományaiba és az Unicum évszázados, titkos receptjének egyes összetevőire is fény derül.

szamos_csokolade_muzeum-09

Korábban Esztergomban működött, de alig két évvel ezelőtt a fővárosba költözött a Szamos Csokoládé Múzeum, ezzel a Szamos család régi álma valósult meg. Hat évvel ezelőtt a marcipán termékek mellett a csokoládé irányába mozdult el a márka, ezt a vonalat erősíti a csokoládé iskola, illetve a múzeum megnyitása is. Míg az egyikben a csokoládékészítés gyakorlatával ismerkedhetnek meg gyakorlatban, addig a múzeumban a korabeli eszközöket és a kakaóbab termesztésétől a feldolgozásig tartó folyamatot nézhetik meg a látogatók. Szeptemberben elindították a vezetett csokoládé élménytúrákat, ahol a múzeum alapos megismerésén kívül csokoládéöntéssel, szezonálisan szaloncukor vagy praliné készítéssel egészül ki a foglalkozás.

torley_museum2-nagyfelb

A magyarországi pezsgőkultúra kialakulását bemutató budafoki Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban is folyamatos fejlesztések zajlanak. A manufaktúra fogalmához hűen betekintést engednek azon pezsgők születésének folyamatába, melyek a mai napig helyben kézzel készülnek. A Háros utcában tartályban erjesztett pezsgők készülnek, míg az Anna utcában – ahol Törley József 135 éve elindította a pezsgőtermelést Magyarországon – kapott helyet a múzeum. A mai napig azokban a pinceágakban készülnek a palackban erjesztett, kézzel degorzsált vagy üvegrázott pezsgők.

A Törley budafoki központját őszi Urban különszámunkban mutattuk be, a Szamos család pedig tavaly szeptemberi lapszámunk címlapján szerepelt.

A nyitóképen a Zwack Fűszerház.

Oszd meg!