Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Svédország lett a járványkezelés állatorvosi lova: semmi sem jött össze

Amióta Európában is felütötte a fejét a koronavírus, Svédország szokatlan és kockázatos kísérletet folytatott: minimális korlátozásokkal hagyta átmenni a vírust a lakosságon, legfőképp azért, hogy óvja a gazdaságot. Milyen eredményekkel járt a kísérlet?

A svéd modellt a The New York Times állította mérlegre elemző cikkében. Eszerint Svédországban nemcsak ezrekkel többen haltak meg, mint a szomszédos országokban, ahol szigorúbb korlátozásokkal vették fel a harcot a vírussal, hanem még a féltve őrzött gazdaságuk sem áll olyan biztos lábakon, mint remélték.

Svédország nem zárta be a iskoláit, éttermeit, kocsmáit vagy edzőtermeit és nagyban támaszkodott a lakosság egyéni felelősségvállalására. 3 hónappal a kísérlet kezdete után 5420 helyi áldozata van a koronavírusnak, ami egy tízmilliós ország egy millió emberére levetítve

40 százalékkal több, mint az USA-ban történt halálesetek száma (ahol még mindig tombol a vírus), tizenkétszer több, mint Norvégiáé, hétszer több, mint Finnországé és hatszor több, mint Dániáé.

A kiugró halálozási ráta hetek óta világos, ami viszont még csak most kezd körvonalazódni, hogy a gazdaság védelmében hozott (vagy nem hozott) intézkedések legnagyobb része is elbukott. A svéd központi bank számításai szerint 4,5 százalékkal esik vissza a gazdaság a korábban remélt 1,3 százalékos növekedéshez képest. A munkanélküliség májusban 9 százalék volt, márciusban még csak 7,1. A nemzetközi ellátási lánc leállásával a svéd gyárak is megálltak felvevőpiac hiányában.

Ezek az adatok nagyjából megegyeznek Dániáéval, ahol 4,1 százalékos recessziót jósolnak, a munkanélküliség pedig két hónap alatt 4,1-ről 5,6 százalékra ugrott.

A vírus első hónapjában még úgy tűnt, Svédország gazdasága érintetlen marad, ennek a lehetősége azonban mára semmivé lett. Norvégiában, ahol a kormány gyorsan és viszonylag szigorúan reagált a vírus terjedésére, gyorsabb visszapattanásra számítanak. A központi bankjuk becslése szerint a belföldi piaci helyzet – leszámítva a jelentős olajszektort- 5,5 százalék helyett csak 3,9 százalékot fog visszaesni.

A svéd 70 felettiek fogták vissza leginkább kiadásaikat, látva, hogy a kormányzat nem fog súlyos korlátozásokat bevezetni.

Ami egy általános tanulság lehet, hogy tévesen hisszük, hogy a gazdasági hanyatlás okozói a túl szigorú vagy túl enyhe kormányzati korlátozások.

A valódi elkövető maga a vírus,

ami miatt az emberek kevesebbet vagy egyáltalán nem utaznak, nem vásárolnak és nem járnak szórakozni – írja a The New York Times. 

Oszd meg!