Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Hopin

Allergiás reakció után alapított céget, már 3 milliárd dolláros vagyona van az autodidakta programozónak

Johnny Boufarhat egy allergiás reakció után, a konyhájában kezdte el fejleszteni az online találkozókra fókuszáló platformját. A Hopin Ltd.-t most egy 450 millió dolláros (134,4 milliárd forint) befektetés mellett 7,8 milliárd dollárra (2,3 ezer milliárd forint) értékelték.

Boufarhat immunrendszere 2015-ben, egy allergiás reakció után gyengült le annyira, hogy el kellett kerülnie a személyes találkozókat. Egy 2020-as blogbejegyzésben így írt a helyzetéről, ami az ötletet adta a milliárdos üzletéhez: „Évekig alig tudtam elhagyni a lakást, de egyre jobban szerettem volna emberekkel találkozni és eseményeken részt venni.”

Az elkeseredettséget ötletté formálta, 2019-ben a londoni lakása konyhájában elkezdte írni az online platformja kódját. A virtuális eseményekre szakosodott Hopin Ltd. most egy 450 millió dolláros befektetést kapott, a céget 7,8 milliárd dollárra értékelték – írja a Bloomberg.

A Hopin felülete. Kép: Hopin Ltd.

A járvány előtt alapított startup abszolút koronanyertesként került ki az elmúlt másfél évből.

2020 elején a Hopin még csak hatfős vállalkozás volt, ma már több mint nyolcszázan dolgoznak a cégnél.

A Hopin-alapító Boufarhat libanoni és örményországi szülők gyermekeként Ausztráliában született. Az Egyesült Királyságba tinédzser korában költözött, ahol gépészmérnök és menedzsment képzésre járt.

A Hopin fejlesztésébe autodidakta programozóként vágott bele. A platform az online események alatt lehetővé teszi, hogy a résztvevők, ha ismerkednének, könnyen kiléphessenek egy külön videóchat szobába.

A londoni stratup idén több akvizícióval is gyorsította a növekedését. Több olyan videós technológiával foglalkozó céget is felvásárolt, mint a Streamyard, a Streamable és a Jamm. Idén júniusban jelentették be, hogy a személyes és hibrid rendezvények szervezésével foglalkozó Bloomsetet is megveszik.

A Hopin-vezér eddig 180 millió dollár értékben értékesített részvényeket. Ezzel a cég körülbelül 40 százaléka maradt a tulajdonában, a vagyonát 3,2 milliárd dollárra becsülik.

Borítókép: Hopin

Oszd meg!