Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Középen Varga Tamás, sorozatvállalkozó, a Consolidity alapítója, Máltán a Blockchain Summit-on. Fotó: Consolidity

Banki adategyeztetés: ingyen nyújt segítséget egy most indult magyar startup

Digitális adminisztrációs platformot fejleszt egy magyar startup, a Consolidity. A csapat arról tájékoztatta a Forbes.hu szerkesztőségét, hogy az egyszer már kitolt határidejű, banki adategyeztetésre szabják a platformot, és azt Október31 néven ingyenes elérhetővé teszik a vállalati ügyfelek számára. Mint emlékeztettek rá, a Bankszövetség szeptemberben még 150 ezer olyan vállalati ügyfélről tudott, akik nem tettek eleget a nyilatkozattételi kötelezettségüknek. 

A magyar országgyűlés a kétéves türelmi idő lejárta előtt egy nappal, 2019. június 25-én határozott úgy, hogy a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni (2017. évi LIII.) törvény értelmében kötelező banki adategyeztetés határidejét – a nagy számú elmaradások miatt – október 31-re módosítja. Továbbra is rengetegen vannak, akik még nem mentek be a bankjukba, hogy elintézzék a papírmunkát (a vállalati ügyfelek mellett egy hónappal ezelőtt még 500 ezer ilyen lakossági ügyfél volt a Bankszövetség szerint).  

A Consolidity vezetése ezért döntött úgy, hogy részt vesz a folyamat gördülékenyebbé tételében, és az adminisztrációs procedúrák automatizálására fejlesztett platformjukat – rövid átalakítást követően – a vállalati ügyfelek, valamint a pénzintézetek rendelkezésére bocsátja. A moduláris felépítésű rendszer keretein belül ugyanis mindössze pár lépésre leegyszerűsíthető a teljes folyamat, és így hatékonyan meggyorsítható a banki adategyeztetési ügymenet. A könnyen kezelhető webes szolgáltatás – utalva a közelgő határidőre – az Október31 nevet kapta, és mindenki számára ingyenesen elérhető.

A program először is vizualizálva megjeleníti az azonosítani kívánt cég, szervezet vagy vállalkozás szerkezeti ábráját, majd a megadott tulajdoni hányadok alapján automatikusan kiszámolja, kik azok a tényleges tulajdonosok, illetve képviselők, akikről a törvény értelmében nyilatkozni kell. Ezután már csak ki kell választani azt az egy vagy akár több pénzintézet, amelynél az ügyfélnek nyilatkozattételi kötelezettsége van, és a kijelölt bankokra, illetve személyekre vonatkozó további adatokat felvinni a rendszerbe. Az Október31 ezután előkészíti bankonként a szükséges dokumentumcsomagot, amelynek segítségével sikeresen elvégezhető az adategyeztetés.

Advertisement

Fontos leszögezni, hogy bár az Október31 alapjául szolgáló Consolidity rendszer alkalmas lenne arra is, hogy közvetlenül a banki dokumentumokat töltse fel adatokkal (akár a nyomtatás teljes kihagyásával a folyamatból), az idő rövidsége okán nem volt lehetőség a szükséges engedélyek beszerzésére. Viszont mivel az Október31 által generált dokumentumok tartalmilag tökéletesen azonosak a pénzintézetek által hivatalosnak tekintett dokumentumokkal, segítségükkel pillanatok alatt elvégezhető a nyilatkozattétel, akár online, akár személyesen.

Az Október31 amellett, hogy teljesen ingyenes, semmilyen felhasználói adatot nem őriz meg és használ fel, még marektingcélokra sem. A fejlesztők célja mindössze az, hogy egy könnyen és egyszerűen használható digitális felülettel bizonyítsa rátermettségét a bankszektor, illetve azon vállalati ügyfelek részére, akik optimalizálni szeretnék adminisztratív folyamataikat.

“Az a nem titkolt célunk az akcióval, hogy egy kis hírverést csapjunk fő termékünk, a Consolidity digitális adminisztrációs platform körül” – kommentálta az Október 31 elindulását Varga Tamás, a 2019-ben indított cég ügyvezető igazgatója. Az alkalmazás első verziója 2019 nyarán mutatkozott be Máltán, ahol a helyi cégalapítási folyamatban segíti az erre szakosodott ügyvédi irodák és ügyfeleik munkáját. Magyarországon a gépjármű-regisztrációhoz kötődő hivatalos ügyemenet automatizálásával debütál a platform, ezzel párhuzamosan pedig a banki adategyeztetésre specifikált Október31 is elindul.

“A tervek szerint az év végéig további öt-hat országban kezdi meg működését a cégadminisztrációs megoldás – tette hozzá Varga –, Magyarországon pedig a banki hiteligénylési folyamat ügyfél oldali optimalizálásával bővül a szolgáltatások köre. Hosszú távú célunk, hogy a platform segítségével teljesen kiszorítsuk a papírhasználatot a hivatalos ügyintézésből.

A társaság azt szeretné elérni, hogy a bürokratikus folyamatok automatizálásával időt takaríthassanak meg az érdekeltek számára, amellett, hogy a papírhasználatot is jelentősen csökkentik. A cég ügyvezetője Varga Tamás, a big datára épülő online sportjátékokat fejlesztő Statzup Kft. alapítója, míg korai befektetőként Vitéz Miklós, a CodeCluster Startup Stúdió tulajdonosa segíti a projektet.

 

Borítókép: középen Varga Tamás, sorozatvállalkozó, a Consolidity alapítója, Máltán a Blockchain Summit-on. Fotó: Consolidity

 

Az öregek mindent elhisznek, a középkorúak semmit se igazán, a fiatalság mindentudó.