Üzlet

Nemzetközi szakmai díjat kapott a daganatos betegeken segítő magyar startup fejlesztése

Forbes
2021. február 05. 2 perc olvasás

Az egyik legjelentősebb európai innovációs díjat nyerte el az Oncompass magyar egészségügyi startup: a Digitaleurope európai  szövetség Future Unicorn-díjával ismerték el munkájukat.

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért közleménye szerint a mesterséges intelligenciát is alkalmazó orvosi technológiai startup tavaly már kiérdemelte  az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért Gyurós Tibor-díját a daganatos betegek személyre szabott, precíziós onkológiai ellátásához szükséges minden diagnosztikai és informatikai eszközt egy programban elérhetővé tevő megoldásával.

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. RealTime Oncology Treatment Calculator nevű fejlesztése egy olyan  szabályalapú mesterséges intelligencia, amely a cég saját fejlesztésű algoritmusa segítségével dolgozza fel a beteg leleteit.

A feldolgozást követően az algoritmus a beteg daganatában azonosított molekuláris genetikai elváltozások alapján az adott beteg kezelésére releváns, rangsorolt hatóanyag listát állít össze, így növeli a rákos betegek esélyét a  hatékony kezelésre.

Cecilia Bonefeld-Dahl, a Digitaleurope elnöke szerint a szervezet zsűrije azért ítélte az Oncompass Medicine fejlesztésének a 2021-es díjat, mert a cég úttörő technológiája a jövőben emberi életek ezreit mentheti majd meg. Az, hogy a 2020-as és 2021-es Future Unicorn-díjat is egy MI-megoldásokat alkalmazó egészségügyi fejlesztés nyerte el, jól jelzi, hogy milyen erős az európai egészségtechnológiai szektor.

Az IVSZ a Digitaleurope tagjaként jelölte a Future Unicorn-díjra a magyar startupot. Saját országbeli jelöltre az IVSZ nem szavazhatott, a díjat így az európai zsűri döntése alapján ítélték oda a társaságnak. Peták István, az Oncompass vezetője hangsúlyozta: a díj az elismerés mellett abban is nagy segítségükre van, hogy globális szereplőként gondoljanak magukra, amihez viszont kellő mennyiségű önbizalomra van szükség. „A DigitalEurope célja is pontosan ez: a szervezet szerint a világ unikornisainak csak nagyon kis százaléka érkezik Európából, amin ezzel a díjjal is szeretnének változtatni”  – mondta.

„Mindössze két éve indítunk magyar startupokat a Digitaleurope rangos versenyén, így az, hogy az Oncompass Medicine elnyerte az idei Future Unicorn-díjat, jól érzékelteti a magyarországi startup ökoszisztéma fejlettségét” – mondta dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

Borítókép: Peták István, Forrás: IVSZ