Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Életmentő app és az Oncompass is a legjobbak között  – rangos szakmai díjakkal tarolt az egészségügy

A Szövetség a digitális gazdaságért (IVSZ) idén is kiosztotta a leginnovatívabb projekteknek és kiemelkedő menedzsereknek járó Gyurós Tibor-díjakat a MENTA-konferencia keretei között.

Szeptember 22-én este kiosztották a 2020-as Gyurós Tibor-díjakat Siófokon. A szakmai zsűri ebben az évben is az év menedzsere, a digitális oktatás nagykövete, az év digitalizációs projektje, illetve az év innovációja díjak odaítéléséről döntött. Idén zsűritag volt Zsiborás Gergő is, a forbes.hu vezető szerkesztője, a magazin főmunkatársa. 

Olyan szakembereket, és vállalkozásokat díjaznak, akik az elmúlt egy év során meghatározó munkát végeztek az iparágban. A díj életében először közönségszavazás is indult mindegyik kategóriában, az IVSZ tagcégeitől több száz szavazat érkezett,  aminek eredménye szerepet kapott a zsűri értékelése mellett. 

Az idei győztesek:

Az év menedzsere: Csorba Gyula, Dorsum Zrt., stratégiai igazgató és vezérigazgató-helyettes

Csorba Gyula az elmúlt 20 év során több szerepben is részt vett a Dorsum Zrt. növekedésében. A közel 300 fős cég Magyarországon piacvezető a tőkepiaci szoftverrendszerek területén, és leányvállalatokkal rendelkezik Romániában, valamint Bulgáriában. Felhasználóik között a legnagyobb bankok, befektetési társaságok, a vagyonkezelők több mint egyharmada, valamint több biztosítótársaság is szerepel.

Piacra léptek a Nyugat-Európában is, saját termékmegoldással, nem pedig erőforrás-eladással. 

Fotó: IVSZ

Az év digitalizációs projektje: ÉletMentő alkalmazás 

A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közös applikációjának célja, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegye a segélyhívást. Az ÉletMentő pontos helymeghatározást használ, valamint tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyek segítségével a diszpécser precízebb képet kap a betegről, ezt azonnal továbbítani tudja a kiérkező mentőkocsinak.

Az applikációt az indulás óta eltelt fél évben közel 500 ezren töltötték le és közel 2500 segélyhívás érkezett ezen keresztül, amiből 1480 tényleges ellátást igénylő esetet oldott meg sikerrel az OMSZ.

Fotó: IVSZ

Az év innovációja: Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárás 

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. a betegek személyre szabott, molekuláris célpont alapú, precíziós onkológiai ellátásához szükséges minden diagnosztikai és informatikai eszközt egy programban elérhetővé tesz a daganatos betegek, illetve az őket kezelő orvosok számára. Az Oncompass 2014 óta arra fókuszál, hogy a vizsgálatok eredményei alapján a legmegfelelőbb gyógyszert kiválasztó orvosi informatikai eszközt kifejlessze.

Az adatokat egy saját fejlesztésű algoritmus segítségével dolgozza fel, amelynek eredménye egy a beteg számára releváns rangsorolt hatóanyaglista a beteg daganatában azonosított molekuláris genetikai elváltozások alapján. 

Fotó: IVSZ

Az év digitális oktatási nagykövete: Koren Balázs 

2005-ben kezdett angol nyelven tanítani a Budai Középiskola kéttannyelvű gimnáziumában matematikát, programozási alapokat és internettudatosságot, később a Fazekas Mihály Gimnáziumban folytatta a tanítást, és nyitott a robotika területe felé is.

A nevéhez fűződnek a GeoGebra, a GEOMATECH, illetve a VR Math projektek.

Az ELTE TTK Matematika Intézet, Szakmódszertani Központ felkérésére részt vesz a matematikatanárképzésben, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetőjeként a digitális oktatás népszerűsítése, valamint tananyag fejlesztés is a feladata.

Fotó: IVSZ

Borítóképünkön Csorba Gyula átveszi a díjat. Fotó: IVSZ

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.