Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Havi közel 100 ezer forinttal szállnának be a fiatalok albérleti díjába, csak költözzenek már el otthonról

A spanyol kormány havi 250 eurós (kb. 90 ezer forintos) támogatást nyújtana a 18 és 35 év közöttieknek azzal a céllal, hogy el tudják hagyni a szülői házat – írta meg Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentését a Quartz és a BBC nyomán a Qubit.

A spanyol kormány a javaslat szerint legfeljebb két évig szállna be a fenti összeggel az említett korcsoport albérleti díjaiba, feltétel, hogy a fiatalok éves keresete ne haladja meg a 23 725 eurót (kb. 8,5 millió forintot).

Mindez egy nagyobb lakhatási stratégia része lenne: a nagy ingatlantulajdonosok által elkérhető lakbér maximumát is törvényben szabályoznák, leginkább ott, ahol elszálltak a díjak az elmúlt években, a kisebb ingatlantulajdonosok pedig jelentősebb adókedvezményt kapnának a bérleti díjak csökkentése érdekében. Üres lakások esetében emelnék az ingatlanadót.

Otthon a szülőknél, munka nélkül

Az EU-s átlaghoz képest a spanyol felnőttek csak négy évvel később, 30 éves korukban költöznek ki a szülői otthonból, hasonló átlagok Olaszországban és Görögországban fedezhetők fel. Közös bennük az is, hogy ezen országok mindegyikében magas a munkanélküli vagy tanulmányokat nem folytató felnőttek aránya – ez a 20-34 év közötti spanyolok esetében 22,3%-ra rúg a 17,6%-os uniós átlaghoz képest.

A spanyol munkaerőpiac nagyon megsínylette a koronavírus-járványt: az országban 33%-os a fiatalok munkanélküliségi rátája, a fiatal munkavállalók több mint fele ideiglenes munkaviszonyban dolgozik, a részmunkaidősök aránya pedig 26%.

Ehhez képest a spanyol ingatlantulajdonosok aránya az uniós értékek közül az egyik legmagasabb. Igen ám, de ezzel együtt kevesebb mint az ingatlanok negyede bérelhető, a nagyvárosokban megemelkedtek a bérleti díjak, a pandémia miatt viszont több mint 7%-ot esett egy év alatt az átlagkereset.

Borítókép: Pixabay

Oszd meg!