Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk űrcége már civileket visz az űrbe, de az akciót egy másik dollármilliárdos finanszírozza

Elon Musk űrcége, a SpaceX szerdán elindíthatja a történelem első, csak civilekből álló űrhajóját Floridában, ha az időjárás is engedi.

Négy civilből állítja össze a legénységét a SpaceX űrhajója, és ha az időjárás is engedi, magyar idő szerint szerdán hajnali 2 órakor fel is száll és űrutazásra indul, számolt be a Sky News. A fedélzeten ott lesz Jared Isaacman dollármilliárdos, aki egyben a hajó parancsnoka és a projekt finanszírozója is, Dr. Sian Proctor geológus, a 29 éves Hayley Arceneaux, aki gyerekkorában legyőzte a rákot, és most abban a kórházban nővér, ahol őt is meggyógyították, valamint Christopher Sembroski mérnök, aki a jótékonykodása miatt jutott a fedélzetre.

Musknak nem ez az egyetlen nagy projektje a SpaceX-szel: nemrégiben megegyezett a NASA-val arról, hogy a Holdra is ő vinne embereket.

Isaacman, Proctor, Arceneaux és Sembroski együtt utaznak az űrbe Fotó: SpaceX / Facebook

Isaacman és a SpaceX sem hozta nyilvánosságra, mennyibe kerül az utazás, de

az akciót, amit Inspiration 4 névre keresztelt, arra használja, hogy 200 millió dollárt gyűjtsön egy gyermekkórháznak – az összeg felét ő maga állja.

Otthagyta a gimnáziumot, és vállalkozni kezdett a szülei pincéjében

Jared Isaacman 16 évesen kibukott a gimnáziumból, majd a szülei pincéjében indította el azt a vállalkozást, amiből végül a Shift4 nevű fizetésszolgáltatási cég lett.

Huszonévesen aztán hobbiból civil és katonai gépek vezetésére is megszerezte az engedélyt, gyakorlott pilóta.

Persze ez nem árt, az űrhajó, amivel mennek, teljesen önálló működésre képes.

2009-ben világrekordot állított fel, amikor a leggyorsabban repülte körbe a földet, az ottani bevételek is jótékony célre mentek: a beteg gyerekek kívánságait megvalósító nonprofit Make A Wish-nek adományozta. Ő hozta létre a Draken Internationalt is, ami a világ legnagyobb magánkézben lévő, katonai gépekből álló flottája.

Borítókép: A SpaceX első, kizárólag civilekből álló legénysége Fotó: SpaceX / Facebook

Oszd meg!