Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sorra jelentik be a láncok, hogyan nyitnak újra

A ma életbelépő új szabályok érintik azokat a kereskedelmi egységeket is, amik eddig is nyitva lehettek, de nyitnak a nemcsak élelmiszert árusító láncok is. Sorra jelentik be, hogyan. 

Sorszámhúzással, a kihelyezett kosarak számának korlátozásával, és leginkább a beléptetésre külön figyelő kollégákkal készülnek az üzletláncok a ma kezdődő nyitásra.  

Tesco 

Az egyetlen, akiről eddig tudható, hogy a rendeletben foglaltnál szigorúbban kezeli majd a létszámkorlátot: 15 négyzetméterre engednek be egy vásárlót. Ezt a gyakorlatot viszik több országban is. A nagy alapterületű egységeikben szerintük nem lesz gond, és a kisebb boltoknál is rövid sorbanállással számolnak. 

A Tesco az elmúlt évben sokat költött itthon fejlesztésre, sok egységükben van most már automata kassza, ezek is gyorsíthatják a vásárlást. 

Euronics 

Mind a 68 egységüket megnyitották ma, tartják magukat az egy vevő/10 négyzetméteres szabályhoz. Az egyes áruházak, boltok nyitva tartási ideje eltérő, ezt külön kell ellenőrizni (a jogszabály lehetőséget ad rá, hogy hamarabb nyissanak és később zárjanak, mint a harmadik hullám előtt). A hálózat a létszámkorlátot úgy oldja meg, hogy lesz egy munkatársuk, aki számolja majd a be- és kilépő vásárlókat, és ha elérik a limitet, nem enged be újabb vevőt. 

Arra kérik a vásárlókat, hogy lehetőleg érkezzenek egyedül és használjanak bankkártyát. A kellő távolság tartására, ha szükséges, felszólítják majd a vevőket a vásárlótérben. 

Aldi 

Az áruházlánc a bevásárlókocsik és -kosarak számának korlátozásával, valamint munkatársai segítségével gondoskodik arról, hogy mindig legfeljebb annyi vásárló tartózkodjon üzleteiben, amennyit a hatályos jogszabály lehetővé tesz. A hálózat egységei jellemzően 900 és 1100 négyzetméter közötti eladótérrel rendelkeznek, vagyis

egyszerre 90-110 vevő tartózkodhat az adott áruház területén. 

Az üzletlánc hosszabb nyitvatartásra tér majd át, ami hozzájárul a vásárlószám egyenletesebb eloszlásához. Ezentúl a legtöbb Aldi hétköznap és szombaton reggel 7:00-től este 21:00 óráig, míg néhány üzlet reggel 6:30-tól este 21:00-ig tart nyitva, vasárnap pedig minden üzlet egységesen reggel 7:00 és este 19.00 óra között várja a vásárlókat.

A lánc ezenkívül tájékoztató plakátokat rak majd ki az új szabályokról, és a bejárathoz kézfertőtlenítőket is kihelyeznek.  

Emag és Edigital 

A 2019-ben fúzióra lépett társaságok valamennyi egységüket megnyitják. Az Extreme Digital hagyományos értékesítési modellje hibrid: vagyis a forgalom nagy része ugyan online megy, de vannak szaküzleteik is – ugyanígy immár Emagnak is vannak fizikai boltjai. A létszámkorlát betartásával a Mammutban található Emag üzletben egyszerre 20 vásárló férhet majd be, az Edigital Szent István körúti boltjába pedig 25-en. 

Az Emeg üzleteiben az üzlet egy-egy munkatársa irányítja a sorra kerülést. Annak érdekében, hogy a személyesen vásárolni kívánó ügyfelek részéről várható intenzív érdeklődést minél jobban szét tudja osztani több üzlet között, az Emag az eredetileg tervezett időpont előtt, április 8-án csütörtökön megnyitja a budapesti Westend bevásárlóközpontban lévő első szaküzletét.

Az Extreme Digital szaküzletekben ügyfélhívóból lehet sorszámot kérni, a sorra kerülésig pedig az üzlet előtt kell várakoznia a személyesen vásárló ügyfeleknek. Az Extreme Digital-üzletek kirakataiban lévő bemutató tévékészülékeket úgy állították át, hogy ezekről az üzleten kívülről is láthatók legyenek az aktuális sorszámok.

Az Extreme Digital budapesti Szent István körúti, illetve pécsi üzleteiben a tavaly év végén bevezetett, webkamerával, mikrofonnal  és képernyővel szerelt ügyfélpultot a bejárati ajtó elé helyezik, hogy akár az üzlethelyiségbe való belépés nélkül is lehessen például termékek iránt érdeklődni, vagy kezdeményezni egy rendelés átvételét.

A március 8-tól mostanáig tartó boltzár alatt a szaküzletekben a fertőtlenítés mellett leltározást is végeztek, így nagyjából 3-4 napra lesz szükség ahhoz, hogy a megszokott darabszámú helyi készletek is rendelkezésre álljanak a legnépszerűbb termékekből.

Westend

Szerdától teljes nyitvatartással várja vásárlóit a Westend. Budapest központi plázája  közösségi tereiben, illetve az üzletekben is fokozott járványügyi előírásokkal garantálja a biztonságos vásárlást és a kikapcsolódást, és közelgő új terveikről is beszámoltak.

A Westend nemcsak a hazai, de a nemzetközi biztonsági előírásoknak is eleget tesz – ismertette az üzletközpont a Forbes.hu-val. A svéd Safe Asset Group által kiadott COVID-megfelelőségi tanúsítványt már tavaly megszerezte a pláza, ez azonban semmiképp sem minősíthető egyszeri akciónak: a megfelelőség biztosítása az üzemeltetés részéről folyamatos ellenőrzést és fejlesztést igényel, a Westendben fokozott fertőtlenítéssel, emelt létszámú biztonsági személyzettel, egyirányúsítással és létszámkorlátozással tesznek meg mindent a biztonságos vásárlásért.

Már most bejelentették: amint a kormányzati rendelkezések lehetővé teszik az éttermi teraszok nyitását, a beltéri ételudvar ülőhely-kapacitásának helyettesítéseként szabadtéri ételteraszok nyílnak a Ferdinánd illetve a Kabos bejáratoknál. 

A beltéri food court nem marad kihasználatlan az éttermeket érintő korlátozások alatt sem: csütörtöktől újra várja látogatóit a Workplace, a pláza közösségi irodatere.

A teraszok mellett a tetőkertre is újítással készülnek: május elején nyit a Workout, a Westend új szabadtéri edzőparkja, mely sajátsúlyos sportoláshoz biztosít lehetőséget. 

 

Oszd meg!