Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

SB / Unsplash

Marad az elvitel, de nyithat a fodrász – így változnak meg a mindennapjaink a hét közepétől

A hét közepétől megkezdődhet a nyitás első fejezete, ezek a legfontosabb tudnivalók.

Friss: a kormányfő bejelentette, hogy elértük a 2,5 millió beoltott főt. Április 7-e, szerdától lépnek életbe az új szabályok. 

A kormány hétfő délután tette közzé, hogy hogyan tervezi a nyitást a 2,5 milliomodik oltást követően, azaz nagyon valószínű, hogy a járványügyi helyzet súlyosságától függetlenül, pusztán a beadott oltásoktól függ majd, hogy miként alakul az ország újranyitása. A kormany.hu-n megjelent közleményben azt írják, az oltási folyamat folytatódott a húsvéti ünnepek alatt is, becslésük alapján kedd éjfélig, legkésőbb szerda délelőttig elérjük a 2,5 milliós számot (ezt Pintér Sándor belügyminiszter határozatban állapítja majd meg). Ezután a 144/2021-es kormányrendelet alapján új intézkedések lépnek életbe.

Ezek a következők:

• A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

• Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.

• Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén lehetnek nyitva. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

• A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

• A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Gyászos szinten tetőzött a harmadik hullám, merész döntés a nyitás

A pedagógusok oltását követően az iskolák és az óvodák április 19-én indulnak újra, noha a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) március 30-án nyilatkozatban jelezte, hogy ez nyugtalansággal és félelemmel tölti el az oktatásban dolgozókat.

Orbán Viktor miniszterelnök április másodikán azt nyilatkozta, ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, jöhet a következő lépés, ennek részleteiről pénteken beszél majd.

Noha a rendelet az első mérföldkövet a 2,5 milliós számhoz köti, a szakértői vélemények ennél szigorúbb feltételekkel vágnának bele az újraindulásba: Duda Ernő szegedi professzor szerint a nyitás megkezdéséhez 3,5 millió, Kásler Miklós miniszter szerint 4, Merkelyi Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint 5, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint pedig minimum 6-7 millió főt kellene beoltani.

A legfrissebb adatok alapján jelenleg 2 millió 432 ezren vannak beoltva, tegnap 1890 új fertőzöttet regisztráltak, és 170-en hunytak el. Továbbra is több mint 12 ezer embert ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen.

Borítókép: SB / Unsplash


Oszd meg!