Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soros György örül az ellenségeinek

A magyar származású milliárdos, üzletember és filantróp a The New York Timesnak adott interjújában beszél ellenségeiről, a jövő évi amerikai választásról és a kínai tech-disztópiáról is.

„Büszke vagyok arra, hogy az ellenségeim azok, akik” – mondta az újságnak adott interjújában, elegáns New York-i lakásában.

Soros nem akárkiknél húzta ki a gyufát.

Ellenségei között ott van Donald Trump amerikai elnök, Rudolph Guiliani, volt New York-i polgármester, a kínai kormány és egy rakat összeesküvéselmélet-hívő.

Gyűlöletük forrása az, hogy Sorosra rá lehet aggatni a konzervatívok mumusát, a liberalizmust, vagy azt, hogy olyan pénzügyi spekuláns, aki a kapitalizmus megroggyantásán dolgozik és a háttérhatalmakat irányítja.

Trump az egyik legnagyobb haragosa. Az amerikai elnök nacionalista politikáját Soros elítéli, személyében látja a globalizmus ellenségét, (melynek a magyar üzletember nagy híve). Szervezete, a Nyílt Társadalom Alapítvány az amerikai választások alatt támogatta Hillary Clintont is, Trump szemében ekkor lett Soros az egyik főmumus.

Az alapítvány 120 országban támogatja azokat a civil szervezeteket, melyek a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok mellett állnak ki. Soros könyveiben is kifejti elképzeléseit. Legutóbbi művében, A nyílt társadalom avagy a globális kapitalizmus megreformálása című könyvben új szemüvegen át nézi eddigi elképzeléseit.

Felhívja a figyelmet a gazdasági és politikai rendszerek összehangolatlanságára és kiáll egy Nyílt Társadalom Szövetség megalakításáért, ami szerinte a nyílt társadalmak kialakulásának és a globális nyílt társadalom kialakulásának katalizátora lehetne.

Az interjúban Soros kitér azokra a személyekre és eseményekre, melyek ezeknek a globális nyílt társadalmaknak a legnagyobb akadályozói. Szerinte Trump megválasztása és a Brexit volt az antiglobalizmus mélypontja, ezek jelentősen hozzájárulhatnak a nacionalizmus előretöréséhez.

„Amit Trump csinál, kártékony. Előtérbe helyezi a személyes érdekeit a nemzeti érdekek helyett. Ez tény”

– folytatja Soros, aki szerint Trump ezen „aberrációi” előrevetítik az amerikai elnök lehetséges bukását. Az üzletember szerint a következő választáson Elizabeth Warrennek, Massachusetts demokrata szenátorának lesz leginkább esélye fellépni Trump ellen, ő lenne erre a legalkalmasabb személy. Soros gyorsan hozzáteszi, hogy nem áll szándékában támogatni a jelöltet, bárkit is választanak, „azzal együtt fog élni.”

Soros kitér Kínára is. „Fel kell ismernünk, hogy ez egy másik rendszer, ellentéte a miénknek. Nem vagyok Kína-ellenes. Xi Jinping ellenes vagyok.” Szerinte az USA-nak nyomást kellene gyakorolnia az olyan cégekre, mint például  a Huawei, hogy késztesse Kínát a nyitottságra. Veszélyes játéknak tartja, hogy az országban digitális technológia segítségével akarják ellenőrizni a társadalmat, mert ez hosszútávon generációkra elszigeteli Kínát a világtól.

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.