Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sok száz millió dolláros birodalmat épített a Playboy elhunyt vezére, Hugh Hefner

91 éves korában meghalt Hugh Hefner, a Playboy erotikus magazin és a Playboy Enterprises média- és életmódcég alapítója. Hefner hat évtizeden át volt ikonikus vezető, és az általa 1953-ban, 27 évesen alapított magazin prominense. A lapot anno saját 600 dollárból és pár ezer dolláros, alapokból származó tőkéből alapította. A magazinban egyszerre voltak lengén öltözött lányok (mindjárt az első számban Marilyn Monroe), életmódcikkek, és interjúk meghatározó emberekkel (például Jimmy Carterrel, Malcolm X-szel és Miles Davisszel). A lap hamar sikeres lett, aranykora egybeesett a szexuális forradalommal, az 1970-es években havi 7 milliót adtak el belőle.

A magazin üzleti birodalommá alakult, klubokkal, licencmegállapodásokkal, a nyuszis logójukat ruhákra, játékautókra és tévécsatornákra nyomták. Az évek alatt a lap eladásai csökkentek – főleg az ingyenes online pornónak köszönhetően (ami amúgy mára egy kézben, a Mindgeek nevű cégben összpontosul, 2011-ben meg is állapodtak a tévéhálózatot üzemeltető Playboy Plus Entertainment közös menedzseléséről). Viszont az üzlet ma is jól megy, legutóbb 500 millió dollárra értékelték a márkát.

1024px-hefner2006

Hefner 2006-ban

Az egész középpontjában Hefner állt, a feministák sokat kritizálták, barátai viszont imádták. Mindig karakteres véleménye volt dolgokról, legtöbben elképesztő partijairól és fiatal lányokkal való randijairól ismerik. Gyakran selyem pizsamába öltözött, kiállt a szexuális forradalom mellett, támogatta az abortuszt, a fű legalizációját, a szólásszabadságot – ezekről már az amerikai Forbes 1971-es számában beszélt.

Advertisement

Talán legismertebb húzása a Playboy Kastély: 29 szobás ingatlan saját állatkerttel, hírhedt barlangjával és a hatalmas franciaágyával. Hefner haláláig ott élt, a kastélyt viszont 2016-ban 100 millió dollárért eladta, ezzel a Los Angelesben valaha legdrágábban eladott otthon címét is megszerezte.

A Playboy Enterprises 1971-ben ment  tőzsdére, 2011-ben viszont zártkörű részvénytársasággá alakult, 207 millió dolláros értékeléssel. Hefner partnere volt annak a befektetőcégnek, ami megvette cégét, innentől nem volt többé CEO, viszont külön megegyezéssel a magazin feletti irányítást megtarthatta, ahogy a Playboy Nyuszik által hordott ruhák felett is dönthetett. Tavalyig kreatív-igazgatóként dolgozott, amikor fia Cooper átvette ezt a posztot. Özvegye Crystal Harris, Cooper mellett még két fia, David és Marston, és lánya Christie gyászolja.

 

Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkodjék.