Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sok száz millió dolláros birodalmat épített a Playboy elhunyt vezére, Hugh Hefner

91 éves korában meghalt Hugh Hefner, a Playboy erotikus magazin és a Playboy Enterprises média- és életmódcég alapítója. Hefner hat évtizeden át volt ikonikus vezető, és az általa 1953-ban, 27 évesen alapított magazin prominense. A lapot anno saját 600 dollárból és pár ezer dolláros, alapokból származó tőkéből alapította. A magazinban egyszerre voltak lengén öltözött lányok (mindjárt az első számban Marilyn Monroe), életmódcikkek, és interjúk meghatározó emberekkel (például Jimmy Carterrel, Malcolm X-szel és Miles Davisszel). A lap hamar sikeres lett, aranykora egybeesett a szexuális forradalommal, az 1970-es években havi 7 milliót adtak el belőle.

A magazin üzleti birodalommá alakult, klubokkal, licencmegállapodásokkal, a nyuszis logójukat ruhákra, játékautókra és tévécsatornákra nyomták. Az évek alatt a lap eladásai csökkentek – főleg az ingyenes online pornónak köszönhetően (ami amúgy mára egy kézben, a Mindgeek nevű cégben összpontosul, 2011-ben meg is állapodtak a tévéhálózatot üzemeltető Playboy Plus Entertainment közös menedzseléséről). Viszont az üzlet ma is jól megy, legutóbb 500 millió dollárra értékelték a márkát.

1024px-hefner2006

Hefner 2006-ban

Az egész középpontjában Hefner állt, a feministák sokat kritizálták, barátai viszont imádták. Mindig karakteres véleménye volt dolgokról, legtöbben elképesztő partijairól és fiatal lányokkal való randijairól ismerik. Gyakran selyem pizsamába öltözött, kiállt a szexuális forradalom mellett, támogatta az abortuszt, a fű legalizációját, a szólásszabadságot – ezekről már az amerikai Forbes 1971-es számában beszélt.

Talán legismertebb húzása a Playboy Kastély: 29 szobás ingatlan saját állatkerttel, hírhedt barlangjával és a hatalmas franciaágyával. Hefner haláláig ott élt, a kastélyt viszont 2016-ban 100 millió dollárért eladta, ezzel a Los Angelesben valaha legdrágábban eladott otthon címét is megszerezte.

A Playboy Enterprises 1971-ben ment  tőzsdére, 2011-ben viszont zártkörű részvénytársasággá alakult, 207 millió dolláros értékeléssel. Hefner partnere volt annak a befektetőcégnek, ami megvette cégét, innentől nem volt többé CEO, viszont külön megegyezéssel a magazin feletti irányítást megtarthatta, ahogy a Playboy Nyuszik által hordott ruhák felett is dönthetett. Tavalyig kreatív-igazgatóként dolgozott, amikor fia Cooper átvette ezt a posztot. Özvegye Crystal Harris, Cooper mellett még két fia, David és Marston, és lánya Christie gyászolja.

Oszd meg!