Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soha nem esett ekkorát a legnagyobb családi cégek értéke, de soha nem volt még két cég is 200 milliárd felett

Vegyes kép rajzolódik ki a Forbes múlt héten közölt legnagyobb családi cégeket bemutató listájáról: először fordul elő, hogy a 200 milliárdos határt két családi vállalatcsoport is átlépte, miközben a 25 legértékesebb cég összesített értéke – a lista történetében először – csökkent, nem is kevéssel.

A Forbes 2020 szeptemberi címlapja: az Oázis Kertészet története, és a legnagyobb családi cégek listája. Fotó: Krasznai Zoltán

A Mészáros Csoport – melybe a családi cégekre adott definíciónk szerint a Fejér B. Á. L. építőipari céget is bevesszük – ugyan 100 milliárdot veszített értékéből becslésünk szerint, de így is az első tudott maradni. Eddig egyetlen családi cég sem mondhatta el magáról, hogy kétszer is a Forbes-lista első helyén tudott szerepelni, minden évben más vezette a rangsort. (Mészárosék abban is az elsők, hogy egymást követő két évben tudtak a lista élén végezni.)

A becsült cégérték tetemes csökkenése nem függ össze azzal, hogy a Mészáros házaspár bejelentette múlt hét pénteken, hogy válik (lapzártánk után adtak ki közleményt).

Az Opus Global – a családi cégbirodalom legnagyobb szelete – árfolyama csökkent valamelyest a hír megjelenése után (miközben a BUX hétfőn enyhén emelkedett, ma esett), de nem szakadt be,

vélhetően a piac sem valószínűsíti, hogy Mészáros Lőrinc elvesztené irányító többségét a tőzsdei befektetőcégben.

Az Opus Global árfolyam az elmúlt napban. A kurzort múlt hét péntekre tettük, piaczárás után jelentették be: Mészáros Lőrinc és felesége elválnak. Forrás: BÉT, 2020. szeptember 8.

A családi listán szereplő 25 cég becsült értékének összege 1246,1 milliárd forint idén, ez elég jelentős, 23,4 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. Erre sem volt példa, az összesített cégérték eddig rendre nőtt, 2018-ban haladta meg először az 1000 milliárd forintot.

A lista történetében Mészárosék atekintetben is csúcstartók, hogy eddig 353,4 milliárdos becsült cégértékkel övék volt a valaha volt legértékesebb családi cég (2019-ben): amiben nagy szerepet játszott, hogy az Opus Global abban az évben lett a családi cégcsoport tagja, és igencsak jó éven volt túl.

Itt belelapozhatsz a legfrissebb Forbes magazinba!

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.