Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Taun Stewart // Unsplash

Sisteregni és csikorogni fognak az elektromos autók egy EU-s rendelet miatt

Július 1-től kizárólag hanggenerátorral felszerelt EK-típusjóváhagyási számmal ellátott hibridek és elektromos autók kerülhetnek forgalomba – emlékeztet az Ernst & Young közleménye.

Az autóknak 20 kilométer/órás sebesség alatt fehér zajt kell kibocsátaniuk, hogy a gyalogosok – különösen a gyengén látók és a vakok – nagyobb eséllyel szúrják ki az egyébként hangtalanul közeledő járműveket.

A rendelet maga nem új, az Európai Parlament még 2014-ben elfogadta. Akik azonban már most Teslával furikáznak, nem kell, hogy beüzemeljenek egy folyton recsegő rádiót a kocsi orrába: a rendelet az új EK-típusjóváhagyású járművek forgalomba állítására vonatkozik.

Bár az elektromos autók aránya még relatíve alacsony, az igény Magyarországon is megvan az elterjedésükre: az Ernst & Young Ipsostól rendelt felmérése szerint az autósok kétharmada váltana elektromos autóra, és elsősorban ezek magas ára miatt nem teszik ezt meg.

Kép: Taun Stewart // Unsplash

Képtelen vagyok bárkinek bármit megtanítani. Csupán elgondolkodtatni tudom az embereket.

Szókratész, ókori görög filozófus