Fotó: Sinkó Ottó, a Videoton társtulajdonosa és társ-vezérigazgatója. Fotó: Fekete Csaba.
Üzlet

Magyar milliárdos: a lezárást egyszer lehetett eljátszani, keleti helyett európai nyitás kell

Sándor Krisztián, újságíró
2020. június 19. 3 perc olvasás

Sinkó Ottó, a Videoton társvezére szerint az elmúlt két év gazdasági növekedést leradírozta a koronavírus, 2022-re állhat talpra a gazdaság. Egységes európai vám- és adópolitikát sürget, ki kell használni Kína esetleges szerepének csökkenését.

„Európa és Amerika kezében a lezárás egy egylövetű fegyver volt, amit fel is használtak. Nem gondolom, hogy még egyszer racionális és szükséges lenne ilyen mértékű korlátozásokat bevezetni, mert nagyon nagy gazdasági árat fizethetünk érte” véli Sinkó Ottó, a 18. leggazdagabb magyar, a Videoton társ-vezérigazgatója a Portfoliónak adott interjúban.

A Videotonnál az első negyedévet még nem annyira viselte meg a koronavírus, de az április csúnya bezuhanást hozott, mint ahogy a teljes ipari szektorban.

Szlovákián és Olaszországon kívül egyetlen EU-tagállamban sem esett olyan nagyot az ipar, mint Magyarországon: 37 százalékot zuhant az áprilisi ipari termelés az előző évhez képest.

A május ugyanilyen gyenge volt, júniusban látszik érdemi emelkedés, de még mindig kétszámjegyű a visszaesés 2019-hez képest. Második hullámra november környékén számít, de az már nem olyan lesz, mint az első: vannak már bevált intézkedések, felhalmozták az országok a szükséges orvosi védőeszközöket, és már most több ígéretes gyógyszert alkalmaznak.

Az interjúban beszélt még Európáról, Kína jelentőségéről a kiskereskedelem helyzetéről és a válságról, amivel szembenéz a gazdaság. Idézzük a legerősebb állításait.

Az európai nyitásról:

„Az USA-val vagy Kínával szemben csak kontinensszinten tud az EU hatékonyan fellépni. Ezt nem lehet úgy megoldani, hogy kisebb-nagyobb eseti összegeket, „aprópénzt” tologatnak a szegényebb tagállamok irányába a gazdagabbaktól, amit ráadásul a fukar országok igyekeznek megtorpedózni. Ennek a helyzetnek egy közös adó- és vámpolitika lehet a megoldása, ami erősítené a kontinensen belüli ipart, illetve a kereskedelmet. Tudom, hogy ez ellentétes a keleti nyitás politikájával. Ez az európai nyitás.”

A járvány tanulságáról:

„Hosszú távon, ha a koronavírus-válság egy EU 2.0-ban csapódna le, annak nagyon örülnék. Ha „ésszerűen protekcionista” módon megerősítjük az európai ipart, annak elengedhetetlen következménye, hogy megemelkednek az árak, de ez csak egy egyszeri növekedés lenne, nem tartós inflációs folyamat. ”

Kínáról a koronavírus utáni világban:

„A világ mostantól nem fogja elfogadni Kínát olyannak, amilyen korábban volt, legalábbis csökken majd a tolerancia. Csökkenhet a Kínával való kereskedelmi aktivitás is, akár úgy, hogy sokan más távol-keleti országba helyezik át a termelést, de haza is költözhetnek bizonyos iparágak vagy cégek, gondoljunk csak az egészségügyi termékek piacára. Kína kénytelen lesz a saját erejéből boldogulni, aminek éppen itt az ideje.”

Niytókép: Sinkó Ottó és Lakatos Péter, a Videoton tulajdonosai és társ-vezérigazgatói. Fotó: Fekete Csaba.