Üzlet

Simó György: a startup ökosztisztéma legfontosabb eleme a közösség, aminek a közepén van

Váradi Ibolya
2021. április 22. 2 perc olvasás

A heti Forbes Élőben Galambos Márton főszerkesztő Simó Györggyel, a Day One Capital kockázati tőkealap-kezelő ügyvezető partnerével beszélgetett. A terítéken a magyar startup ökoszisztéma és 2021 legforróbb sikercégei voltak. 

A Day One Capital volt Magyarország első intézményesített angyalbefektetői csoportja, tapasztalt topmenedzserek – Straub Elek, Kákosy Csaba és Simó György – álltak össze, hogy hozzátegyenek a magyar startup ökoszisztémához. 2018-ban Day One Capital CEE Fund néven 22 millió euróval indítottak új alapot, amely újabb befektetők csatlakozása utána ma már 34 millió eurósra bővült. Számos sikercégbe, többek között a Forbes 2021-es legforróbb magyar startupok listáján tizedik helyen szereplő Recartba is befektettek már.

„Egy kis hiúsággal megnézem, hány portfóliócégünk van a listán, de ennél azért zártabb logikánk van. A végén az számít, mekkora növekedést érnek el a startupjaink” – mondta György a Forbes 2021-es startuplistájáról. A listán olyanok is szerepelnek bőven, akikbe a Day One is szívesen rakott volna kockázati-tőkét, de – szerencsére – már egyre több olyan cég van, ahol nagynevű, külföldi befektetőkkel vannak versenyben, ami mutatja, milyen erős csapatok jönnek már ki a magyar ökoszisztémából .  

Magyar biotechnológia a világ élvonalában – íme, a legforróbb magyar startupok Forbes-listája

Simó szerint a pandémia ellenére az elmúlt egy évben izgalmas és dinamikus startupok jelentek meg Magyarországon. A Közép-Európában befektető Day One Capital befektetéseinek is körülbelül 30–40 százaléka budapesti cégekhez kötődik. 

„Ez azért is fontos, mert minden startup ökoszisztémának az egyik legfontosabb eleme az a vibráló közösség, aminek a közepén van.”

Hozzátette, a magyar háttér mellett a sikeres vállalkozáshoz kritikus elem a külföldi tőke és tudás megléte is. „Az egyik legfontosabb befektetői tézisünk, hogy

azokat a startupokat gondoljuk igazán sikerre esélyesnek, amik mielőbb nemzetközi befektetői és kulcs munkavállalói körrel tudnak dolgozni.”

A teljes beszélgetést, amelyben még szó volt a kapitalizmus múzeumáról, Trumpról, és Simó György 3D nyomtatással foglalkozó vállalkozásáról is, itt tudod visszanézni: