Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Oscar-díjas rendező pénzügyi alappal segít a munka nélkül maradt színészeknek, a Netflix is beszállt

A koronavírus-járvány egyik nagy győztese, a streamingóriás félmillió fontos (200 millió forint) pénzalapot hozott létre, hogy a járvány által még mindig erősen sújtott Nagy-Britannia művészei ne hagyják el a színházi pályát. 

Az összefogásról a guardian.com számolt be. A történet ott kezdődött, amikor Sam Mendes (az 1917 című film Oscar-díjas rendezője) júniusban a Financial Times-ban publikált egy véleménycikket, amelyben a jelenlegi helyzetet a második világháború kitörése óta a brit kulturális élet legnagyobb próbatételeként értékelte, és segítséget kért a streamingszolgáltatóktól.

A felhívásra egyelőre a Netflix válaszolt és

kezdetben félmillió fontos alapból segíti azokat, akik nem részesülnek a brit kormány által létrehozott másfél milliárd fontos segélyalap juttatásaiból. A Netflix kezdeti felajánlásához folyamatosan várja a csatlakozni vágyó cégeket és magánszemélyeket is.

„Ez az alap nem karbantartásra vagy a személyzet segítésére van, hanem azokat a szabadúszó művészeket támogatja, akik munkájáért az emberek elmentek a színházakba” – mondta Mendes a célcsoportjukról. 

A kezdeményezésre személyenként legfeljebb ezer fontig (390 ezer forintig) lehet pályázni. Azok kérhetik a támogatást, akik 2019 januárja és 2020. március 31. között brit színháznál dolgoztak, és dokumentációval tudják bizonyítani a nehéz pénzügyi helyzetüket. A segélyre  producerek, koreográfusok, humoristák és még számos művészi tevékenységet végzők is jogosultak.

A brit színházak március 16. óta zárva tartanak a koronavírus-járvány miatt.

Bár az ország lassan elkezdi lazítani a karanténszabályait, a színházak újraindulásának dátuma még mindig bizonytalan.

Magyarországon újra lehet kulturális eseményeket, koncerteket látogatni, de a hazai művészek színházi munkája csak ősztől, évadkezdéssel tud száz százalékosan újraindulni. Az Artisjus Egyesület százhatvanezer forintos egyszeri támogatással segítette a könnyűzene képviselőit.

A színészek megsegítésére a Thália Színház tizenöt milliós pénzügyi alapot hozott létre, de lehet pályázni az Előadóművészi Jogvédő Irodánál is. A háttérmunkások érdekében a Független Előadó-művészeti Szövetség és az Örkény Színház négymilliós alapja született.

Borítókép: Unsplash

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója