Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Saját villamosra vágysz? 1,5 millióról indul a licit a Vaterán

Első körben öt budapesti Ganz csuklós villamostól válik meg a BKV, de lesz még folytatás. A kiszuperált járgányokra bárki licitálhat. 

  • A BKV Zrt. a Vaterát választotta partneréül 500 ezer forint értéket meghaladó ingóságainak értékesítésére
  • A nyilvános aukciók első ütemében 5 darab budapesti villamos találhat majd gazdára
  • A jövőben a BKV minden ilyen jellegű árverése a Vatera felületén zajlik

A Vaterán valóban minden kapható: hamarosan már villamosokra is bárki licitálhat az aukciós portálon. Mivel a főváros kezelésében lévő 28 cég esetében a leselejtezett, 500 000 forintot meghaladó ingóságok értékesítése csak nyilvános árverés útján történhet, a BKV is aukción adja el a kiszuperált járműveit. Méghozzá a Vatern: a nyilvános aukciók első szakaszában öt darab budapesti Ganz csuklós villamosra lehet majd licitálni, egyenként 1 480 000 forint kikiáltási áron. A régi villamosok kiváló alapként szolgálhatnak a legkülönbözőbb kreatív hasznosítási módokhoz.

vatera_aukcio_ganz_csuklos_villamos_03Ilyen Ganz csuklósokra lehet most licitálni

Az árverések 2017. május 18-án 12 és 14 óra között indulnak, és május 31-én 12 és 14 óra között zárulnak. Az 1 480 000 forintos kikiáltási ár minden villamosnál 5000 forintos licitlépcsővel emelkedik. Az aukciókon való részvétel vaterás regisztrációhoz kötött, emellett a BKV oldalán is szükséges jelentkezni az aukcióra legkésőbb május 26-ig. A BKV Zrt. telephelyein az árverés kezdete előtt és a licit ideje alatt is bárki megtekintheti az eladásra szánt villamosokat.

A villamosok új élete

De mihez lehet kezdeni egy kiszuperált villamossal? Az ötletek tárháza valóban végtelen. Láttunk már villamost, amelyből egyedi hangulatú kávézót alakított ki tulajdonosa. A vendégek a villamos eredeti ülésein ülve fogyaszthatják el kávéjukat, ami utánozhatatlan élményt jelent. Az országot járva számtalan helyen találkozhattunk már villamosba oltott sörözővel vagy büfével is, amit nyugodtan hívhatunk a street food truckok elődeinek.

vatera_aukcio_ganz_csuklos_villamos_04

A vendéglátáson kívül egyéb kreatív hasznosításra is volt már példa. A londoni nyári olimpia ideje alatt menetrendszerű szurkolói villamosok járták Budapest utcáit, amelyeken a kihelyezett televíziókon folyamatosan sportközvetítéseket kísérhettek figyelemmel az utasok. De egy kis fantáziával és lakberendezői tehetséggel elképesztő irodák is kialakíthatóak egy eladásra ítélt régi villamosból. Ha pedig a telekre keresünk a megszokottól eltérő „víkendházat”, nyugodtan licitáljunk egy BKV villamosra, hiszen kis átalakítással és néhány muskátlival az ablakban ideális hétvégi házikó is lehet belőle.

Az öreg villamosok természetesen a gyerekek nagy kedvencei is. Egy budapesti, 3. kerületi játszótéren például egy régi Ganz villamost állítottak fel a játékok mellé, a legkisebbek legnagyobb örömére. Egy kis összefogással tehát bármilyen közösség különleges „játszóházat” létesíthet a gyerekeknek egy megvásárolt járműből.

Miskolcon fiatalabb járgányok eladók

Nem csak Budapest válik meg villamosaitól aukciós módszerrel. Bő két hónapja a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. közölte, hogy nyolc forgalomból kivont járműre lehet majd licitálni. Ezek azonban nagyjából 15 évvel fiatalabbak a budapesti Ganzoknál, testvéreik, a budapesti Tátrák pedig még a fővárosi villamosflotta gerincét alkotják.

De Miskolc döntően uniós pénzből a teljes flottát le tudta cserélni új villamosokra (Skodákra), az eladásra kínált kocsikból sem büfék, meg egyéb kiállítási tárgyak lesznek. A modell világszerte jól ismert, kevéssé tehetős külföldi közlekedési vállalatoknak szánják a miskolci Tátrákat.


Oszd meg!