Celebek & üzlet = Forbes-nyár

Majka és Hajós András az ország két szegletében nőttek fel. András pesti, újlipótvárosi úrifiú, Majka ózdi vagány. Közös címlapinterjújuk egy jelentős része mégis arról szól, miért lettek jóbarátok, miért köti […]

forbes_cover_aug_hq

Bővebben

vatera_aukcio_ganz_csuklos_villamos_02

Saját villamosra vágysz? 1,5 millióról indul a licit a Vaterán

Oszd meg!

Első körben öt budapesti Ganz csuklós villamostól válik meg a BKV, de lesz még folytatás. A kiszuperált járgányokra bárki licitálhat. 

  • A BKV Zrt. a Vaterát választotta partneréül 500 ezer forint értéket meghaladó ingóságainak értékesítésére
  • A nyilvános aukciók első ütemében 5 darab budapesti villamos találhat majd gazdára
  • A jövőben a BKV minden ilyen jellegű árverése a Vatera felületén zajlik

A Vaterán valóban minden kapható: hamarosan már villamosokra is bárki licitálhat az aukciós portálon. Mivel a főváros kezelésében lévő 28 cég esetében a leselejtezett, 500 000 forintot meghaladó ingóságok értékesítése csak nyilvános árverés útján történhet, a BKV is aukción adja el a kiszuperált járműveit. Méghozzá a Vatern: a nyilvános aukciók első szakaszában öt darab budapesti Ganz csuklós villamosra lehet majd licitálni, egyenként 1 480 000 forint kikiáltási áron. A régi villamosok kiváló alapként szolgálhatnak a legkülönbözőbb kreatív hasznosítási módokhoz.

vatera_aukcio_ganz_csuklos_villamos_03Ilyen Ganz csuklósokra lehet most licitálni

Az árverések 2017. május 18-án 12 és 14 óra között indulnak, és május 31-én 12 és 14 óra között zárulnak. Az 1 480 000 forintos kikiáltási ár minden villamosnál 5000 forintos licitlépcsővel emelkedik. Az aukciókon való részvétel vaterás regisztrációhoz kötött, emellett a BKV oldalán is szükséges jelentkezni az aukcióra legkésőbb május 26-ig. A BKV Zrt. telephelyein az árverés kezdete előtt és a licit ideje alatt is bárki megtekintheti az eladásra szánt villamosokat.

A villamosok új élete

De mihez lehet kezdeni egy kiszuperált villamossal? Az ötletek tárháza valóban végtelen. Láttunk már villamost, amelyből egyedi hangulatú kávézót alakított ki tulajdonosa. A vendégek a villamos eredeti ülésein ülve fogyaszthatják el kávéjukat, ami utánozhatatlan élményt jelent. Az országot járva számtalan helyen találkozhattunk már villamosba oltott sörözővel vagy büfével is, amit nyugodtan hívhatunk a street food truckok elődeinek.

vatera_aukcio_ganz_csuklos_villamos_04

A vendéglátáson kívül egyéb kreatív hasznosításra is volt már példa. A londoni nyári olimpia ideje alatt menetrendszerű szurkolói villamosok járták Budapest utcáit, amelyeken a kihelyezett televíziókon folyamatosan sportközvetítéseket kísérhettek figyelemmel az utasok. De egy kis fantáziával és lakberendezői tehetséggel elképesztő irodák is kialakíthatóak egy eladásra ítélt régi villamosból. Ha pedig a telekre keresünk a megszokottól eltérő „víkendházat”, nyugodtan licitáljunk egy BKV villamosra, hiszen kis átalakítással és néhány muskátlival az ablakban ideális hétvégi házikó is lehet belőle.

Az öreg villamosok természetesen a gyerekek nagy kedvencei is. Egy budapesti, 3. kerületi játszótéren például egy régi Ganz villamost állítottak fel a játékok mellé, a legkisebbek legnagyobb örömére. Egy kis összefogással tehát bármilyen közösség különleges „játszóházat” létesíthet a gyerekeknek egy megvásárolt járműből.

Miskolcon fiatalabb járgányok eladók

Nem csak Budapest válik meg villamosaitól aukciós módszerrel. Bő két hónapja a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. közölte, hogy nyolc forgalomból kivont járműre lehet majd licitálni. Ezek azonban nagyjából 15 évvel fiatalabbak a budapesti Ganzoknál, testvéreik, a budapesti Tátrák pedig még a fővárosi villamosflotta gerincét alkotják.

De Miskolc döntően uniós pénzből a teljes flottát le tudta cserélni új villamosokra (Skodákra), az eladásra kínált kocsikból sem büfék, meg egyéb kiállítási tárgyak lesznek. A modell világszerte jól ismert, kevéssé tehetős külföldi közlekedési vállalatoknak szánják a miskolci Tátrákat.

Ezeket láttad?
Címkefelhő