Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Saját reptéri leszállóhelyeket foglal magának az Uber az Egyesült Államokban

A reptéri fuvarok eddig is komoly szeletét tették ki az Uber fuvarjainak, és még tovább nőhet rá a kereslet, ha elindul a légitaxis szolgáltatásuk is.

A cég most több terminálhelyet is megszerzett magának nagy amerikai reptereken, köszönhetően annak a partneri megállapodásnak, melyre a Signature Flight Support (SFS) nevű, magán reptéri kiszolgálócéggel kötött- írja az amerikai Forbes. Az SFS lényegében az induló és érkező magángépek és helikopterek fogadásával és indításával, valamint a kiszolgálásukkal foglalkozik.

Az SFS már meglévő reptéri helyei lesznek az Uber Air leszállóhelyei, valamint ők fogják fogadni a légitaxi leendő utasait, és a megállapodás értelmében az ő dolguk lesz karbantartani az Uber légiflottáját is. A londoni tőzsdén bejegyzett cégnek a világon 200 reptéren van saját helye, ebből 127 az Egyesült Államokban. Az Uber 2023-ban tervezi elindítani a légitaxis szolgáltatását, először Dallasban és Los Angelesben, kedden pedig bejelentette, hogy az első nemzetközi helyszín Ausztráliában, Melbourne-ben lesz. A dallasi és a Los Angeles-i szolgáltatáshoz hét légikikötőt használnak majd, ebből kettő rendes reptéren lesz.

Az Ubernek egyébként van már helikopteres szolgáltatása, mely egyelőre csak alsó Manhattan és a JFK nemzetközi repülőtér között működik, a szolgltatás 200 és 225 dollár között mozog. Mivel a légitaxik elektromos árammal működnek, az üzemanyagköltségek jóval alacsonyabbak lesznek, úgy számolnak, hogy egy helikopteres út harmadából ki lehet hozni majd egy légitaxizást, 6-9 dollár között mozog majd egy, légitaxival megtett mérföld ára utasonként.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a 2023-as céldátumra elkészül-e a flotta, valamit hogy a törvényhozók addigra meg fogják-e tudni teremteni a jogszabályi környezetet a légitaxizáshoz.

A légitaxizás nem csak az  Uber mániája, sorozatosan jönnek a hírek a világ különböző részein már tesztfázisban lévő hasonló találmányokról

Az Uber modelljét viszi a levegőbe – 10 millió dollárt kapott rá

A jövő már itt liheg a nyakunkon: videón a Lilium repülő taxijának tesztrepülése

Oszd meg!