Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Lilium

A jövő már itt liheg a nyakunkon: videón a Lilium repülő taxijának tesztrepülése

A müncheni székhelyű startup, a Lilium az elmúlt hónapban sikeresen tesztelte az általa fejlesztett repülő taxi prototípusát, és bejelentette, hogy a Lilium Jet 2019-ben már akár szolgálatba is állhat.

„Szuperizgatottak vagyunk” – mondta Remo Gerber, a Lilium Aviation marketing igazgatója a The Verge-nek adott interjújában – „az első repülés pont úgy alakult, ahogyan elterveztük.”

A földi közlekedés tesztelése után az ötüléses jármű sikeresen felemelkedett, majd landolt. Már nem az első alkalom, hogy a cég hasonlóval próbálkozik, két éve a kétüléses verzióval kísérleteztek.

A mostani, ötszemélyes jet a felszállásnál, a drónhoz hasonlóan, vertikálisan képes felszállni, de a repülésszerű mozgáshoz már a szárnyait használja. Utóbbi lehetővé teszi, hogy a gép akár 300 km/órás sebességgel haladjon.

A jármű egy ovális kabinból, és 36 elektronikus motorral felszerelt szárnyakból és farokból áll, propellerek és kormánylapátok nincsenek.

Ugyan Gerber nem mondott pontos adatokat a Lilium Jet súlykapacitásáról, de annyit elárult, hogy öt ember (négy utas és a pilóta), valamint a csomagok szállítására is alkalmas lesz.

„A prototípus a 36 elektronikus motornak köszönhetően vertikálisan végzi a fel- és leszállást, míg maga az utazás a hatékony vízszintes mozgással történik” – nyilatkozta a Lilium.

A cég az árakkal kapcsolatban is mondott pár homályos elképzelést. Ha például valaki Manhattenből a JFK repülőtérre menne, körülbelül 70 dolláros tarifával (körülbelül 20 ezer forint) kell számolnia. (Ez az út egyébként autóval 30 kilométer, amit dugó nélkül fél óra alatt lehet megtenni.)

A 2015 óta fejlesztett Lilium Jet teljes egészében elektromos, egyetlen feltöltéssel nagyjából 300 kilométert tud repülni.

A gép később önvezető funkció is kap, de a cég tervei közt szerepel a hagyományos, pilótás megoldás is, ami az engedélyek miatt is fontos. A fejlesztők legkorábban 2025-re szeretnék bevezetni a légi fuvarszolgáltatást, amit a felhasználók egy okostelefonra készült alkalmazással érhetnek el, hasonlóan, mint az Uber esetében. A járműnek nem szükséges futópálya, gyakorlatilag bárhol le tud szállni majd.

A Lilium nem az egyetlen cég, ami repülő taxikat tervez. Több mint 100 különböző hasonló kezdeményezés van világszerte.

 

Oszd meg!