Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Csillagfény távolság film plakátja. Fotó: HBO

Roma származású magyar rendező dokumentumfilmjét jelölték a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díjára

Bársony Katalin filmjét augusztus 21-én vetítik először a Szarajevói Filmfesztiválon.

A 25. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramja mellett az emberi jogi díjra is jelölték Bársony Katalin dokumentumfilmjét, a Csillagfény távolságot – tudatta a Forbes-szal az HBO. A film versenybe száll a fesztivál fődíjáért, a Szarajevó Szíve díjért is.

A film az HBO saját gyártású produkciója, szinopszisa szerint Balázs József, a visszahúzódó magyar zongorista egyedülálló tehetséggel ötvözi a roma zenei hagyományokat a kortárs jazz műfajával. Az új hangzásvilágra Tim Ries, a nemzetközileg elismert zenész, a Rolling Stones szaxofonosa is felfigyel, akivel közös munkába kezdenek. József maga mögött hagyná viszontagságos életét és arról álmodik, hogy felfedezik a jazz hazájában: Amerikában. De ezen az úton saját démonjaival kell megküzdenie, mígnem megérti, hogy a sikert ne az álmok elérésében, hanem a megtett út élményeivel mérje.

Bársony Katalin, a film rendezője

Bársony Katalin, a film rendezője

A fesztivál szervezői elmondták:

„kevés roma származású filmesről tudunk, így különösen büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk egy roma rendezőnő legújabb alkotását, amely hazája egy különleges jazztehetségének viharos életét követi nyomon.”

Hozzátették, hogy az idei dokumentumfilmes válogatásuk sok tekintetben a valóságot és Európa jelen állapotát tükrözi, és büszkék rá, hogy számos női rendező szerepel a válogatásban, tizenhat filmből tíznek nő a rendezője vagy társrendezője.

A Szarajevói Filmfesztivált augusztus 16. és 23. között rendezik meg a bosznia-hercegovinai fővárosban, Bársony filmjét 21-én fogják vetíteni a versenyprogram keretében a nagyközönségnek, ez egyben a film világpremierje is. Az idei program másik magyar vonatkozású különlegessége, hogy újra vetíteni fogják Tarr Béla klasszikusát, a Sátántangót 25. évfordulója alkalmából.

Tavaly nem üres kézzel tértek haza a magyarok Szarajevóból: az Egy nap dokumentumfilmben szereplő Szilágyi Zsófiának ítélték a Legjobb női főszereplő díjat. Ő szerepelt az Oscar-díjat nyert Mindenki rövidfilmben is, a 2018. októberi magazinban írtunk róla portrét.

Szamosi Zsófia: az én korosztályomnak való szerepek száma véges

A Csillagfény távolság magyar premierje szeptember 20-án lesz a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Ezt követően szeptember 26-ától a csatorna kínálatában és streamen is elérhetővé teszi az HBO.

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.