Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Robotikai bevásárlóközpont lenne a magyar Optoforce-szal egyesült Onrobot

Budapesten járt Enrico Krog Iversen, az OnRobot alapítója (az Universal Robots korábbi CEO-ja). Nemrég egyesültek (többek között) a magyar OptoForce-szal. Meghallgattuk, mit terveznek.

A szemünk előtt, volt magyar céggel zajlik a robotika forradalma: Enrico Krog Iversen, az együttműködő robotokat (kobot) gyártó Universal Robots volt vezérigazgatója (és befektetője) Budapesten járt, ahol új cégét, az OnRobotot promózta. Mindkét cég úgynevezett kollaboratív (együttműködő) robotikával foglalkozik: ezek olyan megoldások, ahol az ember és robot együtt dolgozik, különböző megoldások lehetővé teszik, hogy a robot véletlenül se ölje meg az embert. Ipari környezetben ma a robotok jól elválasztva működnek az emberektől, előre programozottságuk és nagy fizikai erejük miatt potenciálisan halálosak (és volt is már példa arra, hogy ipari robot ölt embert).

Az Onrobot vezérigazgatója, Enrico Krog Iversen Budapesten

Enrico az Onrobotot 2018 júniusában alapította, több cég egyesítésével: a dán On Robot (itt még van szóköz a névben), az amerikai Perception Robotics, a magyar Optoforce egyesítésével (a cégről az első Forbes Nextben olvasható részletes portré), később pedig a szintén dán Purple Robotics (ők időben később).

A 2012-ben alapított magyar cég négy befektetési körön volt túl a beolvadás előtt, összesen 1,7 millió dollárnyi befektetést kapott. Támogatta a Day One Capital magyar kockázati tőkealap, a Finext Startup, a Momentum és a most már tulajdonos Enrico Krog Iversen is.

Az egyesüléssel az Onrobot eddigi befektetői az Onrobot részvényeseivé váltak. Enrico nem árulta el sem az Optoforce árát, sem korábbi befektetésének összegét.

Az Optoforce innentől az Onrobot része, fő termékük, a robotokra szerelhető szenzor egyrészt külön termékként megy tovább, másrészt egy hamarosan piacra kerülő fogóeszközbe is beépítik a technológiát. Enrico szerint a technológia olyan helyeken alkalmazható jól, ahol nagyon finoman kell fogni – ezt eddig a robotok nem tudták ennyire precízen. Ilyen helyzet például, amikor szelepeket kell beszerelni: ezt a finommunkát eddig emberek végezték a jól automatizált, gépesített gyárakban is.

Itthon az autóipar visz mindent

Ha már gyárak: az Onrobot Magyarországon is értékesít, főleg autógyáraknak (globális szinten nem ez a vezető iparáguk).

A cég nem értékesít közvetlenül, csak partnerein keresztül: itthon a B&O Engineering, a Vesz-Mont 2000 Kft. és a Robot- X Hungary Kft. forgalmazza a termékeiket.

Nem is próbálják titkolni, hogy teljesen az Universal Robot már meglévő értékesítési csatornáira építenek.

A két cég között most átfedés nincs, de a vezérigazgató váltásával jöttek át az OnRobothoz volt Universal Robotos (UR) kollégák – ez viszont ebben a kicsi iparágban gyakorlatilag teljesen megszokott. Ráadásul, lényegében az UR üzleti modellje is magában hordozza az ilyen történéseket: ők csak a robot karját gyártják (az úgynevezett end-of-arm tooling eszközök fejlesztésével nem foglalkoznak), azt a részt, ami a 3D-s mozgásért felelős, és a végén van egy kvázi-szabvány. mások által is használt csatlakozó.

A csatlakozóhoz használható, szaknyelven end-of-arm toolokat (főleg mindenféle fogókat) viszont már nem készítenek, azt a partnereik gyártanak, amiket aztán bevizsgálnak, és utána kap egy igazolást, hogy használható az UR termékeivel, és felkerül a weblapjukra. Ezután még egy vizsgálat jön, megnézik, hogy a vezérléshez használható szoftver könnyen érthető-e, és ha ez is stimmel, teljes értékű partnerüknek választanak valakit. Ilyen lett az OnRobot is.

A Gecko nevű fejlesztés, ami a gekkókat utánozza

Az OnRobot most mind a négy egyesült cég termékeit egységes márkanév alatt futtatja, ebben nemcsak az Optoforce érzékelője van benne, hanem mondjuk a Gecko technológiának nevezett (Perception Robotics által behozott) speciális megfogók is: a gekkó szőrös lábait utánzó technológiával olyan felületek is megfoghatóvá váltak, amiket eddig a létező, például vákuumos megoldással nehezen lehetett megfogni (mondjuk mert nagyon porózus volt az anyag, és a levegő szívásával nem tapadt).

Enrico víziója az, hogy az Onrobotot one-stop-shoppá tegye, azaz, ha valakinek kell valami a (meglévő) kollaboratív robotjához, akkor azt náluk tudja beszerezni. Ehhez pedig tovább bővülnek, 18 hónapon belül még több céget felvásárolnak.

Amerikai és dán vállalattal egyesül a magyar robotikai startup

 

Oszd meg!