Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Rendet tenne a GVH: bírság a Biotechnek, eljárás a Wizz Airrel szemben

Vastagon fog mostanában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tolla, a Biotechnek 150 milliós bírságot kell fizetnie, amiért három éven át valótlant állított egyes termékeiről, a Wizz Air ellen pedig eljárást indított egy hamis akció miatt – számolt be a Portfolio. 

A Biotech USA 2015 és 2018 között négy fehérjeporuk és Zero Bar nevű fehérjeszeleteikről állította, hogy csökkentett cukor-, alacsony zsír- és 88 százalékkal megemelt fehérjetartalmúak, de a kijelentéseik túlnyomó többsége nem felelt meg a valóságnak. A hivatal ezért 150 millió forintos bírságot szabott ki a társaságra, ami az enyhítő körülmények miatti 60 százalékos engedmények után is kiugró összegnek számít. 

Súlyosbító körülmény volt viszont, hogy a jogsértés három éven keresztül zajlott, széles körű fogyasztóbázist ért el, ráadásul rendkívül bizalmi alapú termékekkel.

A Wizz Airrel már tavaly júliusban is volt elszámolni valója a versenyhivatallal, akkor 300 millió forintot fizetett ki egy fogyasztóvédelmi eljárás során, most is hasonló a probléma. Tavaly április 11. és július 10. között a booking.com-on keresztüli foglalásainál a Wizz 10 százalékos Wizz-kredit visszatérítést hirdetett, de csak ötöt adott.

A GVH megállapítása szerint a légitársaság megtévesztően szerepeltette és promotálta a mobilappjában, az e-mail-kampányában, valamint a weboldalán is. A GVH szerint a Wizz Air tudott az eltérésről, mégsem korrigálta.

"A kő nem lesz könnyebb, ha pehelynek nevezem és az ember sem jobb, ha istennek hívom."