Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rekordkínálat, több tízezer átköltöző – korszakváltás jöhet az albérletpiacon

Rekordnagyságú kínálat, olcsóbb albérletek és több tízezer átköltöző jellemezheti az albérletpiac új korszakát a csütörtöki felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után. 

Fontos változásokról számolt be az ingatlan.com a szerkesztőségünknek küldött elemzésében. A korábbi években megszokotthoz képest rekordnagyságúra nőtt a kínálat a koronavírus-járvány miatt: országszerte több mint 20 ezer kiadó ingatlan között válogathatnak a bérlők, ami 20 százalékos növekedés februárhoz képest. 

A fővárosban még nagyobb arányban, 30 százalékkal bővült a kínálat, így több mint 14 ezer hirdetésben szerepel kiadó fővárosi lakás vagy ház.

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével új albérleti szezon is kezdődik. Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik egyetem hogyan indítja a következő tanévet, azaz online vagy hagyományos tanrenddel, de az így is látszik, hogy már nem a növekvő kínálat miatti bérleti díjak több hónapja elindult csökkenése a legnagyobb újdonság, hanem az, hogy

emiatt több tízezer bérlő mozdulhat meg, hogy olcsóbb vagy jobb minőségű kiadó lakást keressen a piacon. Korábban a bérlők nem szívesen költöztek, ha megfizethető lakásra bukkantak, inkább meghosszabbították a jellemzően egy évre kötött szerződésüket.

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint volt júliusban, ami a járvány előtti, februári szinthez képest 9 százalékos csökkenést jelent, éves összevetésben pedig több mint 10 százalékkal mentek lejjebb az átlagos bérleti díjak. Az elemzésből kiderül, hogy Budapesten az egyszobás lakások adják a kínálat alig több mint 20 százalékát, a kétszobások részesedése közel 40 százalékos, a három- vagy többszobásoké pedig 40 százalék feletti. Az egyszobás fővárosi lakásokért átlagosan 120 ezer forintot kell adni havonta, a kétszobásakért 150 ezer forintot, a három- vagy többszobásokért pedig 200 ezer forintot.

A budapesti albérletárak szobaszám szerinti megoszlása kerületenként.
Forrás: ingatlan.com

A legnagyobb vidéki egyetemvárosokban (Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden júliusban 85-110 ezer forintért hirdették az albérleteket. Az egyszobás kiadó lakások részesedése a piacon már csak 12-17 százalékos, a kétszobásoké 40-50 százalékos, a még nagyobbak pedig 32-42 százalékos.

Debrecenben például egy kétszobás albérletért átlagosan 100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, Győrben 110 ezret, Miskolcon viszont csak 85 ezret.

A nagyobb egyetemi város albérletárainak megoszlása szobaszám szerint.
Forrás: ingatlan.com

Bár a három vagy többszobás kiadó lakások drágábbak, ha több diák együtt veszi ki, akkor a megoszlik a bérleti díj és a fenntartási költség, így akár a kollégiumi kiadásokhoz mérhető összegből kihozható a lakhatás egy-egy egyetemistának.

Oszd meg!

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.